Până în prezent, cele două ţări din Balcanii Occidentali şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori, deoarece Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în ceea ce priveşte evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei, având o anumtă teamă să accepte noi membri într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit, relatează Reuters, care notează că este de aşteptat ca respectivul proiect să fie finalizat săptămâna aceasta, citează Agerpres.

Totuși, Parisul şi Haga şi-au atenuat obiecţiile în ultimele săptămâni, iar procesul s-a accelerat în pofida faptului că Europa a devenit după China focarul principal al pandemiei de coronavirus pe plan mondial luna aceasta, mai notează sursa citată.

Grecia s-a alăturat târziu

Înainte de weekend, Grecia nu se alăturase acestei decizii, care necesită unanimitatea tuturor membrilor UE, însă surse diplomatice au declarat că Atena şi-a dat în cele din urmă acordul după ce ultimul proiect include formulări mai ferme cu privire protecţia minorităţilor naţionale în Albania.

Astfel, în cazul în care nicio ţară nu se va opune, decizia va fi aprobată oficial la jumătatea săptămânii, au adăugat sursele citate de Reuters.

capital.ro