default-logo

SCRISOARE DESCHISĂ  a jurnaliștilor băcăuani către autoritățile centrale și locale

Din cauza faptului că niciuna dintre autoritățile locale și județene NU comunică informații în mod transparent (invocând ordine stricte de la Centru), ne aflăm în imposibilitatea de a furniza, la rândul nostru, informații legate de răspândirea noului coronavirus, numărul persoanelor depistate pozitiv, numărul de teste efectuate sau, la un moment dat, al deceselor înregistrate în județul Bacău. Sunt informații pe care vor să le afle TOȚI cetățenii județului. Toate încercările noastre sunt sortite eșecului, iar din acest motiv nu ne putem asuma publicarea unor statistici neoficale și neconfirmate de autoritățile locale.

Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise poate crea confuzii și panică și poate duce la apariția unor fake-news, transmise din surse care nu respectă rigorile jurnalistice.

ASTFEL, solicităm să fie făcute PUBLICE informațiile legate de COVID-19 privind: numărul de cazuri (suspiciuni și confirmați), vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi în județul Bacău, locul (spitalul) în care aceștia sunt depistați/tratați, numărul de decese, măsurile luate în fiecare comunitate, rezultatele anchetelor epidemiologice, numărul de persoane izolate/carantinate, tot ce este util pentru o bună informare a populației.

SOLICITĂM, de asemenea, să se stabilească o structură de comunicare oficială, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, și la alte întrebări punctuale, privind situații de interes public justificat. Considerăm că o bună și rapidă COMUNICARE în acest sens previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice.

Solicităm, de asemenea, informaţii privind achizţionarea, chiar contracost, de kit-uri de protecţie pentru jurnaliştii de teren , aflaţi în pericol de contaminare precum cadrele medicale. Informaţiile din teren sunt absolut necesare publicului băcăuan ce se afla fie în carantină ,fie  izolat în casă.

Semnatari:

Roxana Neagu (Cerghici) – Deșteptarea

Răzvan Bibire – Deșteptarea

Florentin Radu – Deșteptarea

Florin Popescu – Ziarul de Bacău

Gabi Mihai – Ziarul de Bacău

Tudor Bălăceanu – Bacău.net

Daniel Moldovan – Pro TV

Marius Zaharia – Digi 24

Claudiu Tudor – Antena 3

Marius Curucli – Euro TV și TVR

Florin Crăciun – Jurnal de Bacău

Cătălin Bejan – de Bacău

 Sebe Şufariu – TV 1 Bacău

Cornel Cepariu – presedintele filialei Bacău –Neamţ a Uniunii Zariştilor Profesionişti din Romania UZPR

Leonard Popa – vicepresedintele al filialei UZPR Bacău – Neamţ

Ştefan Radu – Secretar General al filialei UZPR Bacău Neamţ

Marius Manta – revista Ateneu

 Mihai Buznea –  jurnalist independent

 Eugen Verman – jurnalist independent

Nelu Bisca – Desteptarea

Silvia Pătrascanu – jurnalist independent

 Dorin Dodita – TVR International

Petru Done – Desteptarea .

Ioan Danila – Ateneu

Marius Mihalcea – Unu pe Trotuș Onești

Silviu Răuțchi – Plus TV Bacău

Cătălin Cojocaru – Plus TV Bacău

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.