◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi/ 30 ianuarie

SFINȚII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur sunt praznuiti in fiecare an pe 30 ianuarie. Credința populară spune că cine muncește în aceasta zi poate sa orbească.

Tot acum, tinerele trebuie sa postească pentru a avea o căsnicie fericită.

SFINȚII TREI IERARHI, cei mai mari pastori ai creștinătății

In ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerați de posteritate ca fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească, sunt sarbatoriti cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume. Odată cu darul “talmacirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei si credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost desăvârșită de ei.

De aceea, secolul al IV-lea al erei creștine este denumit “Secolul de aur al crestinismului”. Ierarhii i-au cerut in vis unui episcop să fie prăznuiți împreuna În secolul al XI -lea, la Constantinopol a inceput disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima data, creștinii și-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani in sir pana cand, ierarhii i-au apărut pe rand, in vis, episcopului Evhaitelor, Sfantul Ioan Mauropous.

In anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceștia l-au rugat sa le oranduiasca o singură zi de praznuire, pentru ca nevoința lor, cat au fost in viata, a urmarit acelasi scop: sa-i impace pe oameni si sa aduca in lume pacea și unirea.

Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfant, am scris învățături pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, poruncește celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi si instiinteaza cu aceasta pe creștini ca noi, în fața lui Dumnezeu, una suntem.

SFINȚII TREI IERARHI, TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

La sate se obisnuieste ca in aceasta zi de sărbătoare închinată celor trei sfinți sa se faca praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roaga si tin post o avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune ca cine va lucra in aceasta zi, nu-i va merge bine „in ale casei” și poate sa orbească. Se crede ca pe 30 ianuarie începe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In tradiția populară se spune ca de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea dă spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Sarbatoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfințenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente și de infirmitate.

In ziua sarbatorii nu se instraineaza lucruri din casa: Potrivit traditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Ofrande pentru mortii neimpartasiti: In numeroase zone din țară, se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți :gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfințească și apoi impart ofrande cu coliva, cu fructe și peste la trei bărbați, in memoria rudelor decedate in familie.

Mamele se roaga pentru norocul fetelor de maritat: In ziua praznicului, fiecare mama care are o fata de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodărești si se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: Văduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă lături in curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.

Un praznic de iertare pentru păcatul avortului: In ziua praznicului, femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sărbătoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Pelerinaje in lăcașuri de hram: In ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinți. Tot in această zi, este bine sa fie ajutați copiii săraci, care doresc sa devină preoți.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *