◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Terorismul și mass-media. Un manual pentru jurnaliști

Este dificil să exagerăm complexitatea relației dintre terorism și mass-media.

Poate că nicio altă problemă nu a fost caracterizată de o acoperire atât de prolifică în ultimii ani și poate că nicio altă problemă nu a provocat atât de mult profesioniștii din media să mențină etica și echilibrul jurnalistic în relatarea lor.

Multe dintre atacurile violente pe care le vedem desfășurate astăzi sunt cel puțin parțial concepute având în vedere acoperirea media, vizând nu doar victimele reale, ci și milioane de spectatori șocați și zguduiți de pe tot globul. Între timp, presiunile uriașe care se exercită asupra mass-media pentru a atrage audiențe – în fața valurilor de transformări tehnologice și financiare în curs de desfășurare – pot crea o tentație puternică pentru un jurnalist de a se concentra asupra senzaționalului și de a fi primul care relatează, chiar înainte ca precizia să poată fi asigurată. „Acesta este contextul în care UNESCO a comandat acest manual: să exploreze unele dintre dilemele etice prezente în acoperirea terorismului și să înceapă o conversație cu profesioniștii din mass-media cu privire la modul de răspuns adecvat și proporțional.

Desigur, acesta nu este în niciun caz un apel pentru mai puține informații. Jurnalismul are obligația de a furniza informații verificabile în interes public, iar publicul are dreptul fundamental de a accesa informații corecte și echilibrate, mai ales atunci când acestea le pot afecta propria siguranță sau libertate. Totuși, se realizează acest lucru printr-o acoperire necruțătoare, alerte constante și aceleași știri repetate din nou și din nou, pentru evenimente concepute în mod inerent pentru a incita frica?”, arată Moez Chakchouk, directorul general adjunct al UNESCO pentru comunicare și informare, în prefața volumului.

Potrivit reliefweb.int, într-un studiu efectuat pe 20.000 de tineri de pe tot globul, 83% au spus că terorismul i-a făcut să se teamă de viitor – mai mult decât orice alt factor, inclusiv schimbările climatice, războiul și inegalitatea veniturilor. „Flagelul terorismului, oricine îl comite sau sponsorizează, trebuie să fie dejucat oriunde lovește, victimele sale sprijinite și onorate, iar autorii săi aduși în fața justiției. Mass-media pot acoperi aceste dimensiuni și, în același timp, să evidențeze dialogul și discuția autentică ca alternative la violență și vărsare de sânge. Poate că nu putem preveni terorismul de fiecare dată, dar avem control asupra reacțiilor noastre. Pentru a nu permite ca aceasta să ne provoace să ne trăim viața cu frică, să ne cultivăm propriile prejudecăți și ură sau să închidem vocile legitime. Cu alte cuvinte, pentru a evita să lăsăm teroarea să demonteze toate progresele pe care le-am făcut în promovarea democrației, a libertății de exprimare și a drepturilor omului în întreaga lume.În caz contrar, riscăm să jucăm chiar în mâinile celor angajați în teroare, precum și a altora care instrumentalizează atacurile pentru a justifica suspiciunea, polarizarea și încălcarea drepturilor. Mass-media pot face mai bine”, conchide Chakchouk. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *