◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Declin dramatic al numărului studenților europeni din Marea Britanie

Numărul studenților din UE care aleg să studieze în Marea Britanie a scăzut la jumătate de la Brexit, potrivit noilor cifre oficiale. Datele Agenției de Statistică pentru Învățământul Superior (HESA) arată că înscrieririle tinerilor din UE au scăzut cu 53%: de la 64.120 de studenți în 2020/21 la doar 31.400 în 2021/22. Potrivit Euronews, universitățile din Marea Britanie s-au confruntat cu deficite semnificative în ceea ce privește numărul de studenți în general. HESA arată că cifrele „se aliniază” cu ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și cu schimbarea politicii internaționale de taxe.

Înainte de Brexit, studenții din UE plăteau taxe de locuință de puțin peste 9.000 de lire sterline (10.255 EUR) în Anglia și Țara Galilor și se puteau califica pentru finanțare pentru studenți. Taxele au crescut până la 38.000 de lire sterline (43.300 de euro) după ce Marea Britanie s-a retras din UE. Preocupările legate de noile reguli privind vizele din cauza Brexit au, de asemenea, un impact, existând o scădere deosebit de puternică a numărului de studenți din Italia, Germania și Franța.

Scăderea numărului de studenți a redus diversitatea în sala de clasă și a slăbit finanțele universităților care se bazează pe studenții din UE care studiază cursuri de trei sau patru ani, potrivit Universities UK. Scăderi similare au fost înregistrate și în Scoția, care a votat pentru a rămâne în Uniunea Europeană la referendumul din 2016 pentru Brexit.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Scoțian pentru educație, Carol Monaghan, a declarat: „Este devastator faptul că Brexit refuză Scoției posibilitatea de a atrage cele mai bune și mai strălucitoare tinere talente pe care le are de oferit Europa. Brexitul a fost catastrofal și pentru tinerii din Scoția, deoarece oportunitățile lor de a lucra, de a călători și de a studia în Europa au fost grav împiedicate de încetarea liberei circulații.

Schema Erasmus a UE le-a oferit tinerilor noștri oportunități fantastice de a studia și de a explora în Europa, iar schema Turing, alternativă a Regatului Unit, este o palidă imitație”.

În schimb, numărul studenților chinezi a crescut de la 107.000 în 2017-2018 la 151.000 anul trecut. Universitățile din Marea Britanie au declarat că un număr crescut de studenți din afara UE nu a compensat exodul studenților din UE la nivel de licență, afectând finanțele unor universități. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *