default-logo

Comisia Europeană testează ideea înființării unui Registru al marilor averi

Comisia UE se bazează pe autoritățile statelor membre pentru a monitoriza modul în care sunt puse în aplicare înghețarea activelor și alte sancțiuni. Dat fiind faptul că acest proces este complicat de companiile fictive și de diverse alte construcții financiare și juridice care îi ajută pe oamenii bogați să-și ascundă averea de autoritățile fiscale, Comisia Uniunii Europene a lansat un grup operativ care va coordona autoritățile statelor membre, pentru a exista o evidență a marilor averi. „Informațiile despre bogăție sunt foarte dispersate. Avem multe fragmente, dar toate sunt deținute în instituții diferite”, a declarat Theresa Neef, cercetător la Observatorul Fiscal European, pentru EURACTIV. Acesta este motivul pentru care un grup de cercetători, Gabriel Zucman și Thomas Piketty, de la Observatorul Fiscal al UE și Laboratorul Mondial pentru Inegalități, au prezentat o propunere pentru un Registru european al activelor, „o bază de date cuprinzătoare de urmărire unde și de către cine este deținută averea, care ar putea crește eficiența sancțiunilor vizate” și care să conecteze informațiile despre averile din întreaga UE.
Potrivit propunerii, o colectare sistematică de informații despre proprietatea activelor ar ajuta la identificarea și eliminarea mijloacelor prin care bogăția poate fi ascunsă autorităților. „Știm din cercetări că, deîndată ce există o lacună în înregistrarea dreptului de proprietate efectiv, aceasta este imediat folosită”, susține Neef, oferind exemplul bunurilor imobiliare deținute prin intermediul companiilor fictive.
La rândul lor, Verzii europeni susțin înființarea unui Registru european al activelor. Între timp, Comisia UE testează această idee și a comandat un studiu de fezabilitate pe acest subiect, la sfârșitul anului 2021.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*