◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Istoria „Petrolistului” în Banat

La sediul Filialei UZPR Timiș, în cadrul întâlnirilor din fiecare zi de luni, sub genericul ,,Ziare, reviste, ziariști din România”, domnul Dumitru Buțoi, membru UZPR Timiș, a prezentat celor prezenți ziarul ,,Petrolistul”, de la prima apariție din octombrie 1983 și până în iunie 2015, când s-a retras din activitatea petrolieră, în tot acest timp având calitatea de coordonator.
Ziarul Petrolistul era o foaie rezonabilă la vremea respectivă, în contextul în care nu se putea publica orice și oricum, domeniul cercetării și extracției de hidrocarburi având un regim special. În format A 4 sau tabloid, cu 4 – 8 pagini parțial color și un tiraj de cca. 500 exemplare, a fost editat cu prilejul ,,Zilei Petrolistului” de Schela Petrolieră Timișoara și Expert Petroleum, în prima duminică din octombrie înainte de 1989, ulterior în data de 8 septembrie, Sfânta Maria fiind și ocrotitoarea petroliștilor.
În această foaie erau înserate materiale de fond, reportaje, însemnări, portrete, fapte de muncă a celor peste 800 de petroliști, o parte dintre ei fiind veniți în Banat din zonele cu tradiție în industria petrolieră precum Oltenia, Moldova, Prahova. Apariția Petrolistului era o adevărată sărbătoare, ca o fereastră deschisă spre a cunoaște o lume minunată dintr-o activitate inedită și de sacrificiu.
Au mai fost prezentate, pe scurt, revista ,,Luceafărul de Vest” – continuatoare a activității cenaclului literar artistic ‚‚Luceafărul” înființat în anul 1987 la Schela Petrolieră Timișoara, revista ,‚Jurnal Juridic” – de opinie și atitudine juridică – fondată în anul 2004, revista ,,VIP Seniorii” – pentru generația vârstei a treia – fondată în anul 2018. Aceste publicații, având ISSN, sunt editate de Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest”, președinte Dumitru Buțoi.
În partea a doua, domnul Ioan I. Ionescu, membru UZPR Timiș, a vorbit despre Unirea Basarabiei cu România, moment de referință în istoria noastră, de la care s-au împlinit 104 ani. Au mai rostit alocuțiuni domnii Ioan Medoia, Dumitru Mnerie, Aurel Muntoiu și Ștefan Tat.

A consemnat Grigore MÂINEA / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *