◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Perla Siberiei

Descoperă cel mai adânc lac din lume, supranumit și ”Perla Siberiei”.

Cu siguranță, toți ați auzit despre cel mai mare lac din Federația Rusă, Baikal. Acesta este și cel mai adânc lac din lume. Rușii sunt foarte mândri de lacul lor. Dar ce cunoaștem noi despre el? Calatorul.net v-a pregătit un șir de curiozități despre această minune a naturii.

1 Perla Rusiei.

Lacul Baikal se află în Siberia de Sud-Est și desparte districtul Irkutsk de Buriatia. După mulți parametri, lacul este unic de felul său.

1

Adâncimea maximă constituie 1642 metri. Dacă luăm în considerare că lacul se află la altitudinea de 456 metri, deasupra nivelului mării, păi atunci cel mai jos punct la lacului se află la altitudinea de 1186 metri sub nivelul mării. Astfel, asta înseamnă ca acest lac nu este doar cel mai adânc lac din lume, dar și una din cele mai adânci depresiuni continentale.

Lacul impresionează și cu mărimile sale: măsoară 636 kilometri în lungime și 80 în lățime. Lacul Baikal a fost inclus în lista patrimoniului mondial al UNESCO.

2 Legenda despre tatăl înțelept.

În lacul Baikal se revarsă 335 de râuri și izvoare, iar din el, își are începutul un singur râu, Angara.

Despre lacul Baikal există și legende. Conform uneia dintre ele, fiica neascultătoare, pe nume Angara, a încercat să fugă de tatăl său sever, Baikal, la tânărul Enisei, în care se îndrăgostise. Atunci, Baikal se înfurie și a aruncat în urma fetei cu un bolovan imens. Acel bolovan a căzut pe gâtul tinerei Angara. De atunci, oamenii numeau acel loc, Piatra Șamanilor, și aduceau încolo daruri și jertfe. La momentul actual, pe râul Angara se află un baraj, iar din apă se vede doar vârful acelei pietre.

2

3 Lacul cu apă cristalină.

Până nu demult, Baikal se socotea lacul cea mai pură apă din lume. Însă mai apoi a fost descoperit Lacul Albastru, din Noua Zeelandă, care a preluat locul întâi de la Baikal. Cu toate acestea, lacul n-a devenit mai puțin unic de la aceasta. Vizibilitata în apă constituie aproape 40 de metri!

3

Apa conține foarte puține minerale. Putem spune că apa este practic distilată. Mai mult ca atât, apa lacului este atât de curată, încât ea este potabilă. Se consideră că apa este filtrată de crustaceele din subclasa Copepodelor. Aceste crustacee trăiesc doar în acest lac. Desigur, ele ajung și în râul Angara și în lacul de acumulare. Însă arealul lor de bază, este lacul Baikal.

Aceste crustacee au dimensiuni foarte mici, de doar 1.5 mm. Însă ei sunt foarte harnici: într-un an, ei reușesc să filtreze toată apa din lac, de cel puțin 10 ori.

4

În lac se află circa 90% din rezervele de apă potabilă ale Rusiei, și peste 10% din rezervele mondiale.

4 Lacul străvechi și casa unor animale rare.

Baikal este un lac străvechi. El are o vârstă de aproximativ 25-35 milioane ani. Într-adevăr, tatăl tuturor lacurilor și râurilor. O particularitate interesantă: în mod normal, durata de viață a unui lac, este de până la 15 mii de ani, după care, el devine mlaștină, sau se umple de mâl. Însă în acest lac, nu este nici urmă de mâl.

5

Fauna Baikalului este deasemenea unică. Marea majoritate a speciilor ce locuiesc în acest lac, sunt endemice, adică pot fi întâlnite doar aici. În rândul lor se găsesc: omul de Baikal (Coregonus autumnalis migratorius), unica specie de focă de apă dulce, peștele Comephorus, ce naște puieți. În total, în lac se găsesc în jur de 2000 de specii și subspecii de animale.

6

O abundență atât de mare, poate fi explicată prin faptul că apa lacului conține mult oxigen.

5 Alte curiozități despre Baikal.

1 Pentru a fi total acoperit de gheață, lacul Baikal are nevoie de aproximativ o lună. Astfel, gheața începe să apară pe lac din luna decembrie, iar abia în ianuarie el este total acoperit de gheață.

7

2 Există în jur de 10 teorii, referitoare la proveniența denumirii lacului.

3 Baikal este o zonă seismic activă. Deși seismele au loc cu regularitate, ele rareori depășesc 1-2 grade în magnitudine. Totuși, în istorie se cunosc și cutremure devastatoare în zonă. Astfel, în anul 1862, a avut un cutremur atât de puternic, încât apa a inundat o suprafață de peste 200 kilometri pătrați. Din păcate, apa acoperise și 6 așezări buriate, în care locuiau circa 1300 de oameni.

4 Pe lacul Baikal, deseori au loc furtuni și se formează valuri înalte.

8

5 Cu ajutorul batiscafului, în lacul Baikal, s-au scufunda: președintele Rusiei, Vladimir Putin, vestitul regizor, James Cameron, dar și președintele Mongoliei, Țahiaghiin Elbegdorj.

6 Pe malul lacului, crește un copac de cedru, ce are o vârstă de 550 de ani.

7 Cu numele de Baikal, a fost botezat un asteroid. El a fost descoperit încă în anul 1976.

8 Dacă apa din lac ar dispărea, ar trebui apa din toate râurile lumii ce curge timp de un an, pentru a umple lacul din nou.

9

9 În districtul Irkutsk și în Buriatia, există o sărbătoare – Ziua Nerpei. Sărbătoarea a fost instituită pentru a atrage atenția asupra focilor de apă dulce, ce trăiesc în lac, puieții cărora, sunt activ vânați de braconieri.

10 Alături de lac, este o peșteră, unde în antichitate se făceau ritualuri păgâne de șamani.

10

11 Pe data de 11 septembrie, în Rusia se sărbătorește Ziua Baikalului.

12 Lungimea liniei țărmului este egală cu distanța de la Moscova, până în Turcia.

13 Sedimentele de pe fundul lacului, au o grosime de aproape 6.000 de metri. Asta înseamnă că la fundul lacului se află unii din cei mai înalți ”munți sedimentari”.

11

14 Nu de parte de lac, au fost descoperite fosile de dinozauri, crocodili și broaște testoase de apă.

15 Iarna, pe lac se poate vedea ceva ieșit din comun: așa numitele ”coline”, care reprezintă niște ghețari cu formă conică, ce ating înălțimea de până la 6 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *