◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Festivalul de muzică balcanică MUSEICORUM

Muzeul Municipiului București lansează invitația la Festivalul de muzică balcanică MUSEICORUM

Muzeul Municipiului București invită publicul la Festivalul MUSEICORUM, care debutează pe data de 31 mai și se încheie pe data de 9 iunie, după o serie de concerte susținute de artiști consacrați la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Theodor Aman.
Fiecare muzeu are muzica lui, întregul Festival MUSEICORIM 2018 are artiști de prestigiu.
Festivalul de muzică balcanică Museicorum 2018, director artistic fiind anul acesta soprana Arlinda Morava, propune o gamă variată de concerte, susţinute în cele patru muzee şi case memoriale din componenţa Muzeul Municipiului Bucureşti, iar organizatorii doresc să ofere spectatorilor și de această dată ocazia de a se întâlni cu ilustre personalităţi ale artei muzicale, dar şi de a se familiariza cu unităţile Muzeului Municipiului Bucureşti.
DEBUT LA FESTIVAL
Albania Cvintet debutează la Museicorum 2018. Are în componența sa artiști îndrăgiți precum Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, Arian Paço – violă, Gezim Belegu – violoncel, Arben Basha – contrabas. Concertează prima dată în România sub această titulatură, iar membrii săi sunt profesori de la Universitatea de Arte din Tirana. Titulari în specialitățile lor, acești instrumentiști valoroși sunt, în același timp, extrem de apreciați de public. Colaborarea lor în acest cvintet este o contribuție suplimentară la valorificarea potențialului lor interpretativ. Artiștii și-au dovedit pasiunea și angajamentul față de realizări și performanțe de calitate în genul muzicii de cameră. Cu toții au un parcurs lung, presărat cu performanțe deosebite, fiecare cu un repertoriu variat, care se bucură de o mare apreciere din partea publicului albanez și internațional.
PROGRAMUL CONCERTELOR
* JOI, 31 mai 2018, ora 19:00: Concert „Seara artiștilor albanezi” cu Albania Cvintet. Invitată Arlinda Morava – soprană / la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr.2).
* VINERI, 1 iunie 2018, ora 19:00: Concert „Seara prieteniei” cu Albania Cvintet și soliștii: Alfredo Pascu – tenor, Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară. Invitată Arlinda Morava – soprană / la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)
* SÂMBĂTĂ, 2 iunie 2018, ora 19:00: Concert „Beau Soir” cu Maria Chifu – voce, fagot, Mihaela Pletea – soprană, Olga Podobinschi – pian, Cristina Răducan – flaut (invitat) / la Casa Filipescu-Cesianu
* DUMINICĂ, 3 iunie, ora 19:00: Concert „Periplu în spațiul latin” cu Maria Chifu – fagot, Mihaela Pletea – voce, Olga Podobinschi – pian, Radu Vâlcu – chitară (invitat) / la Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1)
* MARȚI, 5 iunie 2018, ora 19:00: Recital „Seară romantică”, Duo pian – vioară cu Dhurata Lazo și Andreea Ștefănescu / la Palatul Suțu
* MIERCURI, 6 iunie 2018, ora 19.00: Concert „Ritmuri românești” cu Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu / la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8)
* JOI, 7 iunie 2018, ora 19:00: Concert „Seară tradițională” cu Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu / la Casa Filipescu – Cesianu
* SÂMBĂTĂ, 9 iunie 2018, ora 19:00: Concert „Armonii internaționale” cu Bucharest Ladies Cvintet în concert. Soliști: Arlinda Morava și Alfredo Pascu / la Palatul Suțu.
Mai multe detalii despre artiști și întregul eveniment se regăsesc aici: https://bit.ly/2LB4MB3
Despre concertul de JOI, 31 mai 2018, ora 19:00, inclusiv repertoriul, detalii sunt aici:
https://bit.ly/2LBgiw8
Despre concertul de VINERI, 1 iunie 2018, ora 19:00:
https://bit.ly/2IUb5xY
Despre concertul de SÂMBĂTĂ, 2 iunie 2018, ora 19:00:
https://bit.ly/2IUUZUT
Despre concertul de MARȚI, 5 iunie 2018, ora 19:00:
https://bit.ly/2kx9nIm
Despre concertul de JOI, 7 iunie 2018, ora 19:00:
https://bit.ly/2GXSK0V
Despre concertul de MIERCURI, 6 iunie 2018, ora 19:00:
https://bit.ly/2IS6pbS
Despre concertul de SÂMBĂTĂ, 9 iunie 2018, ora 19:00
https://bit.ly/2skcabm

Link către spotul MUSEICORUM:

Intrarea 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul ce găzduieşte concertul, în termen de 30 de zile.
Programul Festivalului MUSEICORUM 2018 include piese ale compozitorilor români, albanezi precum și din consacratul repertoriu internațional. Iubitorii de muzică, istorie, arhitectură și artă sunt invitați an de an la acest Festival și devin parte a unei explorări armonioase, a unei fantastice experiențe culturale.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Prezentarea artiștilor care vor evolua la
MUSEICORUM 2018
Festival de muzică balcanică

Albania Cvintet – condus de Maestro Lorenc Radovani
Albania Cvintet debutează la Museicorum 2018. Are în componența sa artiști de prestigiu precum Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, Arian Paço – violă, Gezim Belegu – violoncel, Arben Basha – contrabas. Concertează prima dată în România sub această titulatură, iar membrii săi sunt profesori de la Universitatea de Arte din Tirana. Titulari în specialitățile lor, acești instrumentiști valoroși sunt, în același timp, extrem de îndrăgiți. Colaborarea lor în acest cvintet este o contribuție suplimentară la valorificarea potențialului lor interpretativ. Artiștii și-au dovedit pasiunea și angajamentul față de realizări și performanțe de calitate în genul muzicii de cameră. Cu toții au un parcurs lung, presărat cu performanțe deosebite, fiecare cu un repertoriu variat, care se bucură de o mare apreciere din partea publicului albanez și internațional.
Klejda Tare – pian
Klejda Tare a absolvit studiile universitare și postuniversitare cu distincție la Universitatea de Arte din Tirana unde este, în prezent, profesor de pian. A participat, de asemenea, la mai multe clase de master cu diferiți pianiști din Europa și din SUA.
Ca solistă, a cântat în numeroase recitaluri în Albania și în numeroase țări europene: România – Teatrul Național și Palatul Suțu din București, Polonia – Zielona Gora (cu Bucharest Ladies Ochestra), Italia – la Festivalul Estate Umbria din Assisi, Kosovo – Djakova și Pristina, Macedonia – Bitola. A înregistrat mai multe concerte cu Radio și Televiziunea Albaneză. A fost invitată în 2013 pentru a participa cu orchestra filarmonică din Zielona Gora (Polonia), la deschiderea Festivalului polonez-german unde a interpretat Chopin – Andante Spianato Grand Brillante Polonese și Beethoven – Concert Triple condus de C. Grabowski.

Lorenc Radovani – vioară
Lorenc Radovani, profesor la Departamentul de Interpretare al Universității de Arte din Tirana, este un renumit artist albanez apreciat pentru nivelul artistic. A absolvit vioara la Universitatea de Arte din Tirana în 1984, este cunoscut pentru activitățile sale solo. A interpretat și înregistrat cu diferite orchestre simfonice, colaborând simultan cu mai mulți dirijori și artiști. În plus, a susținut numeroase recitaluri și este membru, dirijor și solist al diferitelor ansambluri de muzică de cameră, în diferite țări. Este câștigător a numeroase premii acordate de instituții de cultură albaneze și internaționale.
Arian Paço – violă
Arian Paço a absolvit Universitatea de Arte din Tirana în 1981, are o experiență îndelungată ca orchestrant și solist la Teatrul de Operă și Balet din Capitala Albaniei. Din 1988 este profesor la clasa de vioară la Universitatea de Arte din Tirana. A urmat o serie de cursuri de master și de perfecționare cu artiști prestigioși.
Gelim Belegu – violoncel
Gelim Belegu a început, după absolvirea Universității de Arte din Tirana, cariera didactică la aceeași Universitate și, în același timp, s-a dedicat colaborării cu diverse orchestre. Din 1992 lucrează la Orchestra simfonică a Radio Albania. Este unul dintre cei mai activi instrumentiști din viața artistică a țării sale, cântând în multe formații și grupuri de muzică de cameră.
Arben Basha – contrabas
Arben Basha este absolvent al Universității de Arte din Tirana în 1987 și, ulterior, a devenit profesor universitar la această instituție de învățământ superior. A urmat cursuri de perfecționare la Conservatorul Superior din Paris și la Conservatorul „N. Piccini” din Bari. Încă de la începutul activității ca profesor de contrabas a fost un participant activ în concerte cu Orchestra Universității, cu orchestra Radio și TV Symphony Orchestra, Orchestra Symphony Opera, Orchestra Simfonică a Universității Bilkent din Ankara, Turcia, precum și în mai multe tipuri de ansambluri muzicale – trio, cvartet, cvintet sau alte grupuri de muzică de cameră.
Dhurata Lazo – pian
Dhurata Lazo s-a născut în Gjirokaster, Albania. A început studiile de pian la 6 ani. Și-a terminat studiile cu cele mai mari onoruri de la Academia de Stat de Arte din Tirana. A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Italia sub îndrumarea Maestrului polonez Marian Mika. Deși specializată în Chopin, ea realizează un larg repertoriu, variind de la baroc la muzică contemporană. A cântat în numeroase concerte, inclusiv spectacole de muzică de cameră și cu orchestre simfonice din Albania, și a încântat publicul din Italia, Elveția, Germania, Austria, Franța, Luxemburg, Polonia, Ucraina și Kosovo. A primit aprecieri laudative din partea criticilor pentru interpretarea și promovarea muzicii compozitorilor albanezi și străini.
Gabi Treiber (critic german) a scris: „este un pianist extraordinar care oferă o adevărată plăcere acustică prin tonurile care-ți mângâie sufletul, întotdeauna cu o tehnică admirabilă înaltă… infinită plăcere să asculți”.
Arlinda Morava – soprano
Arlinda Morava, soprană, s-a născut în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și din străinătate. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice romanești și albaneze.
Alfredo Pascu -Tenor
Alfredo Pascu s-a născut la Timișoara într-o familie de origine italiană. Tenorul Alfredo Pascu s-a perfecționat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București între 1991-1996 la clasa de canto clasic. Laureat al unor concursuri de ținută, precum Concursul Internațional Hariclea Darclée sau Concursul Internațional de Canto Traian Grozăvescu și distins în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler pentru performanțe deosebite, Alfredo Pascu este, din 1996, solist al Teatrului de Operetă și Musical Ion Dacian. Dincolo de activitatea în cadrul Operetei bucureștene, Alfredo Pascu a susținut și numeroase recitaluri în țară și în străinătate, precum și o serie de turnee în SUA, Spania, Italia, Germania, Olanda, Rusia, Qatar.
Andreea Ștefănescu – pian

Andreea Ștefănescu este absolventă a Academiei de muzică din București, Facultatea de Interpretare muzicală, licențiată în vioară la clasa maestrului Modest Iftinchi studiind, de asemenea, și cu maestrul Ștefan Gheorghiu. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, la cursuri de specializare internaționale, obținând o bursă de studii în Elveția în urma unui concurs internațional, sub îndrumarea maestrului Thomas Furi. A cântat în numeroase concerte și recitaluri, a colaborat cu orchestre prestigioase precum Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica Constanța. Este concert maestru al Royal Orchestra, Simfonia București, este fondatoarea singurei orchestre din Europa formată exclusiv din muziciene și anume Bucharest Ladies Orchestra.

Bucharest Ladies Cvintet
Bucharest Ladies Cvintet, format din Andreea Ștefănescu – Vioara 1, Carmen Moisescu – Vioara a 2-a, Cristina Bucur – Violă, Alexandra Pascaru – Violoncel, Liana Mareș – Pian.
Bucharest Ladies Cvintet a luat ființă în anul 2005, din dorința de a aduce publicului muzică de calitate, interpretată la cel mai înalt nivel. Membrele Bucharest Ladies Cvintet fac parte din diferite ansambluri consacrate și se reunesc cu ocazia unor proiecte importante, pentru a oferi publicului meloman bucurie și emoție. În scurt timp, și-au câștigat admirația și aprecierea spectatorilor atât din România, cât și din străinatate, pentru concertele de înaltă calitate și prezența scenică.
Andrei Stănculescu – dirijor al Corului Regal
Andrei Stănculescu este dirijor al Corului „Rubato”, dirijor al corului „Musica Sacra”, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Preludiu”, dirijor secund al Coralei Seminarului Teologic din Rm. Vâlcea, solist și recent promovat dirijor al Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României și corist în cadrul Coralei „Sfântul Antim Ivireanul” al Catedralei Arhiepiscopale. Desfășoară o intensă activitate concertistică și camerală.
Olga Podobinschi – pian
Olga Podobinschi desfăşoară o intensă activitate concertistică, atât solistică cât şi camerală. A studiat pianul și muzica de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2005 a urmat un stagiu de perfecţionare cu pianistul Christian Beldi în Hamburg. În anul 2012 și-a finalizat studiile doctorale în cadrul UNMB. Pe parcursul carierei sale artistice, pianista a cântat în concerte cu orchestră, a susținut recitaluri solo sau cu diverse formaţii camerale în România, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova. A participat la festivalurile de muzică contemporană precum: Catsheuvel Festival Haga, S.I.M.N. și Meridian – Bucureşti, Toamna Clujeană.
Mihaela Pletea – soprană
Mihaela Pletea a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, a susținut numeroase concerte în România, Austria, Germania și Olanda. A participat activ și la cursurile de măiestrie ale unor mari artiști lirici: Claudia Eder (Germania), Mariana Nicolesco, Boris Bakow (Salzburg). În anul 1999 înregistrează un CD de Colinde de Crăciun, ca membră în Corul Acapella. A participat la diferite festivaluri, dintre care: Festivalul Internațional de la Sibiu, Festivalul Gut Imlling – Germania, Catsheuvel Festival Olanda. În anul 2016 a susținut o serie de concerte la Muzeul Municipiului București în cadrul Festivalului Museicorum.
Maria Chifu – fagot
Maria Chifu a studiat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică București, la Univesität für Musik und Darstellende Kunst în Graz, Austria și la Academia de Muzică Leoš Janáček în Brno, Cehia. A susținut concerte și recitaluri atât în România cât și în Austria, Germania, Cehia, Irlanda, Bulgaria, Corea, Olanda. A fost membră în orchestre simfonice precum orchestra Sergiu Celibidache, dar este și o prezenţă activă în viaţa muzicală contemporană. În anul 2011 a absolvit doctoratul cu calificativul maxim – Summa cum laude. Din anul 2012 este cadru didactic asociat în cadrul Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti. În anul 2016 a publicat o carte cu titlul: Repere ale evoluţiei fagotului în muzica instrumentală şi camerală romanească contemporană (ultima jumătate a sec. XX – început de sec. XXI), la Editura Muzicală.
Cristina Răducan – flaut
Cristina Răducan a început studiile de specialitate la Şcoala de Muzică Numărul 1 din Bucureşti, continuând formarea profesională la Liceul de Muzică George Enescu. A absolvit în anul 2006 cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului universitar Virgil Frâncu şi a aprofundat studiul flautului sub îndrumarea aceluiaşi profesor, primind diploma de Master în anul 2007. A fost artist instrumentist al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte, 2007 – 2013, instrumentist solist al Orchestrei de Cameră Bad Wildbad, Germania, 2009 – 2011 și a colaborat cu orchestra Filarmonicii Piteşti. Pe parcursul anilor de studii a participat la mai multe concursuri, obţinând numeroase premii I, II și III.
Radu Vâlcu – chitară
Radu Vâlcu a început studiul chitarei clasice la vârsta de 12 ani la liceul de muzică George Enescu, cu profesorul Liviu Georgescu. Ȋn prezent studiază chitară clasică la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu profesorul şi compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A urmat cursuri de măiestrie cu marii maeştri ai chitarei: Costas Cotsiolis, Alexis Mouzurakis, Susana Prieto, Pablo Garribay, Stanley Yates, Marcin Dilla, Joaquin Clerch, Gerhard Reichenbach. A obținut Premiul III la International Guitar Festival Visani – Grecia, Premiul II la Guitar Art Festival, Serbia și la Adres Segovia International Festival Competition și Premiul I la International Festival – Severin și la Festivalul Internațional Eduard Pamfil. A fost invitat să susțină concerte în România, Serbia, Germania, Olanda, SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *