default-logo

Biserica Ortodoxă a Macedoniei de Nord, independentă

Șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Porfirije, le-a spus credincioșilor din Macedonia de Nord că Biserica sa a acceptat apelurile fraților săi din Biserica Ortodoxă Macedoneană pentru independență. Într-o liturghie comună încărcată de simbolism, patriarhul Porfirije a anunțat, la Skopie, că Sfântul Sinod SPC a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Macedonene.
Mișcarea vine după o decizie de la începutul lunii mai a Patriarhului Ecumenic de a pune capăt deceniilor de izolare pentru Biserica Ortodoxă Macedoneană, de când și-a declarat independența, în 1967, din cauza obiecțiilor din Belgrad. „În mare parte mulțumită rugăciunilor voastre, fraților și surorilor voastre și datorită rugăciunilor tuturor sfinților, am ajuns la un consens. Suntem siguri că toate celelalte biserici vor primi această veste cu bucurie”, a spus Porfirije, într-un discurs în timpul liturghiei cu Arhiepiscopul Ștefan, șeful Bisericii Ortodoxe Macedonene, MPC.
Spre deosebire de Biserica Catolică, care este guvernată de o singură figură centrală, autoritatea în lumea ortodoxă este dispersată. Multe dintre bisericile ortodoxe din lume sunt biserici naționale de facto, conduse de patriarhi, notează BalkanInsight.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*