◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

A apărut Revista UZP nr. 10

Revista UZP nr. 10 – Pulsul jurnalismului românesc

Noul număr al revistei UZP nr. 10, publicație editată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, continuă să reflecte pulsul jurnalismului românesc din postura de unic demers destinat imaginii de ansamblu a presei autohtone.
Cu un conținut dens, țintit pe problemele breslei, publicația reușește să abordeze gazetăria din mai multe unghiuri relevante. În primul rând, demonstrează capacitatea de coagulare a profesiei, cu toate ramificațiile ei, în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, unitate-etalon a breslei, care se reinventează și se dezvoltă încontinuu. Centrată pe ramificațiile care îi susțin trunchiul principal, Uniunea este prezentată în revista UZP ca un organism întărit de filialele sale, noi sau cu tradiție, care au o viață activă și o activitate remarcabilă – Maramureșul se coagulează, Constanța își întinde expertiza în lumea tinerilor, pe care îi atrage spre nobila profesie de jurnalist etc.
O altă direcție reflectată în paginile publicației este implicarea UZPR în problematica actualității, prin prezența instituției în proiectele viitoarei Președinții românești a Cosiliului UE, în care presa de la noi trebuie să fie prezentă cu linia întâi a profesioniștilor. În acest context, legătura dintre România pilonilor naționali fundamentali și proiecția ei în prezent este reliefată de un notabil interviu cu academicianul Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, precum și de articolul „Rolul presei în promovarea valorilor naționale și universal”, un discurs despre apartenența jurnalismului românesc la ansamblul internațional.
Rubrica „Reflexii” pune din nou față în față două generații de jurnaliști, reprezentanți de două nume relevante, care abordează tema sensibilă a ratingului versus calitatea demersului profesional. De asemenea, articole cu elemente inedite, cum ar fi prezența unor fresce cu Mihai Viteazul la Ierusalim sau legătura dintre Mihai Eminescu și civilizația chineză vin să adauge note de excepție sumarului care surprinde la fiecare pagină.
Sunt prezenți în paginile Revistei UZP, totodată, titani ai literaturii ca George Călinescu sau Lucian Blaga, evocați din perspectiva legăturii lor cu jurnalismul.
Conținutul axat pe profesie al publicației reflectă pe larg și ritmul publicațiilor din țară și din diaspora care asigură continuitatea și conexiunea gazetarilor și gazetăriei cu lumea contemporană și valorile ei, precum și două apariții editoriale cu mesaje distincte în peisajul publicistic de ultimă oră.
Din paginile publicației nu lipsesc abordările presei internaționale, de la jurnalismul din liniile de foc deschis până la eroii presei libere, oamenii care înfruntă totul pentru a-și face datoria.
O dată în plus, Revista UZP, ajunsă la numărul 10 și prezentată în obișnuitele condiții grafice de exepție, se dovedește o abordare completă, complexă și riguroasă a jurnalismului românesc, cu trecutul său fast ca fundament pentru un prezent deopotrivă distinct și rezonant cu presa lumii.

R.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *