◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Ziua Ziaristului Român și Premiile „Eminescu Ziaristul”

  • Laurian Stănchescu a primit distincția „Credință și loialitate”, într-un scaun pe rotile
  • Ceremonia a fost onorată de prezența și recitativul lui Sergiu Cioiu
  • Artista poporului Lenuța Burghilă din Republica Moldova a cântat „La steaua” în limba japoneză

În ciuda opoziției parlamentare de a consacra, la scară națională, data de 28 iunie ca Zi a Ziaristului Român, din cauza unor „interferențe” politice care consideră că e suficientă Ziua Mondială a Presei, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România o celebrează, iată, pentru a cincea oară. Evenimentul a avut loc în ziua de 28 iunie în Sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului. Cu această ocazie au fost acordate Premiile „Eminescu Ziaristul”, în cadrul unei ceremonii aflată la a șaptea ediție. Trofeele, intitulate sugestiv „Izvorul traversând pădurea” (lucrare sculpturală de Doru Văsiuț), au fost acordate unor personalităţi marcante, care şi-au dedicat o parte din viaţa lor cercetării operei și activității lui Mihai Eminescu, precum și promovării în spațiul public, a gândirii marelui ziarist și poet național. Trofeele au fost acordate lui Adrian Dinu Rachieru, Emilian Marcu, Tudor Nedelcea și Aurel Ștefanachi. S-a acordat, de asemenea, un trofeu IN MEMORIAM pentru cinstirea personalității celui care a fost Victor Crăciun,  președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, intelectual patriot și promotor al spiritului eminescian în țară și peste hotare.

În cadrul aceleiași festivități, moderate de Doru Dinu Glăvan și Ovidiu Zanfir,  au fost acordate distincțiile „Credință și loialitate” mai multor ziariști care, în anul 2018, s-au remarcat printr-o activitate consistentă, constantă și de calitate, în presa scrisă, radio și televiziune, sau prin publicarea unor cărți de publicistică, în spiritul credinței și loialității pentru valorile naționale. Aceștia au fost: Emil Talianu (Giurgiu), Ioan  Vulcan (Sibiu), Mihaela Gabriela Helmis (București), Ilie Cristescu (Băile Herculane), Valentin Uban (București), Ion Călin Tiță (Constanța), Dumitru Manolache (București), Ana Cristina Popescu (Caransebeș), Mariea Pândaru Bârgău (Deva), Marin I. Ștefan (Șimleul Silvaniei), Nicolae Grigorie-Lăcrița (Craiova), Maria Crețu-Graur (Sf. Gheorghe), Ana Alina Ciorici (Sf. Gheorghe), Pr. Valer Constantin Necula (Sibiu), Laurian Stănchescu (București), Tudor Chirilă (București), Ștefan Iovan (București), Adela Cristina Munteanu (Pitești), Karen Atilla Sebeni (Cluj-Napoca), Cristian Tabără/ Marin Găbudean/ Cristina  Magearu (București), Mihai Buznea (Bacău), Eugen Verman (Bacău), Livia Ciupercă (Iași), Marian Nencescu (București), Corneliu Cârlan (București), Nicolae Badiu (Pitești), Cristina Sava (Tg. Mureș), Firiță Carp (București). 

Un moment emoționant a fost cel în care i-a fost acordată distincția poetului și jurnalistului Laurian Stănchescu, pentru cartea sa „Eminescu, un Dumnezeu rănit” – o carte tulburătoare, recompusă din documente puse la dispoziția sa de nepotul poetului, Gheorghe Eminescu, în urmă cu 40 de ani. Laurian Stănchescu, venit la ceremonie într-un scaun pe rotile, a fost atât de marcat de această recunoaștere publică și de cadrul în care a avut loc, încât i-au dat lacrimile…

 Celebrarea Zilei Ziaristului Român a fost pigmentată cu momente inedite: Sergiu Cioiu, vedeta muzicii ușoare românești din anii ’70, a dat culoare și distincție ceremoniei recitând din versurile lui Eminescu, iar artista poporului din Republica Moldova, Lenuța Burghilă, a indus un aer de exotism, cântând  un fragment din „La Steaua” în limba… japoneză.

Ziua Ziaristului Român a devenit deja o tradiție a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în ciuda obstinației cu care Parlamentul României, de patru ani încoace, respinge această propunere legislativă a UZPR. Explicația acestei respingeri e cât se poate de simplă și are semnificația unui autodenunț: ziua de 28 iunie 1883 este o dată care incriminează abuzurile puterii din orice vremuri, din orice sistem. Inclusiv și mai ales ale puterii de azi, care se simte vizată, arătată cu degetul. 28 Iunie 1883 este ziua în care presa, prin simbolul ei tutelar, Mihai Eminescu, a fost arestată și băgată în cămașa de forță. Este o zi canonică a presei românești, acesta fiind, de fapt, sensul atribuit de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România acestei date tragice. Pe care UZPR o va celebra permanent, indiferent de vremuri, indiferent de sistem.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *