default-logo

Mass-media publice din Franța cer renunțarea la desființarea taxei de licență

Televiziunile publice și grupurile de radio din Franța au intrat în grevă pe 28 iunie împotriva abolirii planificate a taxei de licență de difuzare plătite de gospodăriile franceze, despre care serviciul spune că asigură buna funcționare și independența redacțiilor lor.
Angajații companiilor de stat France Télévisions, Radio France, France Médias Monde și INA au fost îndemnați de sindicate să manifeste pentru a proteja accesul companiilor la finanțare, relatează EURACTIV.
În timpul alegerilor prezidențiale, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să reducă presiunea asupra finanțelor poporului francez. În consecință, pe 6 iulie, guvernul urmează să prezinte un proiect de lege privind puterea de cumpărare, care ar pune capăt efectiv taxei anuale de licență plătite de 23 de milioane de gospodării care dețin un televizor. „Contribuția la radiodifuziunea publică va fi desființată definitiv din acest an, iar finanțarea radiodifuziunii publice va fi asigurată cu respectarea obiectivului constituțional de pluralism și independență a mass-media”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul de Miniștri.
Începând cu 2021, taxa anuală se ridica la 138 euro în Franța continentală și la 88 euro în teritoriile franceze de peste mări, creând un buget total de 3,14 miliarde euro pentru radiodifuzorii publici. La acest buget s-au adăugat încă 560 de milioane euro de la stat, în locul contribuțiilor din partea gospodăriilor cu cele mai mici venituri, care sunt scutite de plata taxei, după cum se arată într-un raport al Senatului.
Deși nu s-a stabilit încă nimic definitiv, propunerea guvernului este eliminarea obligației de a plăti taxa, în schimb introducându-se adăugarea unei linii la bugetul guvernului, ca nouă metodă de finanțare. Contribuția guvernamentală poate fi supusă modificării și reconsiderării în fiecare an, în funcție de prioritățile politice. „Desființarea taxei de licență, un venit alocat, înseamnă a sărăci radiodifuziunea publică, prin transferarea acesteia la bugetul guvernului și dependența de alegeri și de presiuni politice constant. Taxa de licență este în prezent singura metodă permanentă de finanțare care garantează independența radiodifuziunii publice”, au susținut sindicatele, într-un comunicat de presă comun. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*