◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Căminul cultural care poartă numele jurnalistului Ilie Călian

Numele cunoscutului şi regretatului jurnalist clujean Ilie Călian, care a influenţat timp de zeci de ani presa din capitala Transilvaniei, va fi purtat de o casă de cultură din localitatea Coasta, inaugurată vineri.
Decizia de a oferi noului cămin cultural numele jurnalistului Ilie Călian a fost luată chiar de către săteni, care au dorit astfel să amintească de unul dintre oamenii cei mai respectaţi ai comunităţii. Satul Coasta i-a fost redactorului şef al cotidianului Făclia o a doua casă.
„Odată cu finalizarea lucrărilor la acest edificiu s-a impus să-i atribuim un nume care să reprezinte ceva deosebit din viaţa acestei comunităţi. La propunerea unui grup de săteni, propunere care s-a potrivit perfect cu gândurile mele şi ale Consiliului local, a fost să se atribuie numele unui ilustru fiu al satului, care prin munca şi eforturile sale de o viaţă a dus la gloria acestui sat izolat”, a spus primarul comunei Bonţida, Emil Cârhaţ.
La eveniment au fost prezenţi foştii colegi, precum şi familia regretatului jurnalist. Actualul redactor şef al cotidianului Făclia de Cluj, Radu Vida, a amintit auditoriului că printre cele mai importante realizări ale lui Ilie Călian se numără recunoaşterea activităţii de jurnalism ca profesie de creaţie.
„În 1991, în cadrul unei şedinţe a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, a propus ca activitatea de presă să fie recunoscută ca şi creaţie. Acest lucru s-a obţinut în urmă cu doi ani, când printr-o lege s-a stabilit că noi, jurnaliştii, suntem creatori”, a spus gazetarul clujean.
Printre cei prezenţi s-a aflat şi actorul Dorel Vişan, care a spus câteva cuvinte în memoria fostului jurnalist clujean, amintind că oamenii adevăraţi trebuie să lase ceva în urma lor.
„Oamenii adevăraţi sunt aceia care lasă ceva în urma lor, un pom, o casă, un copil, ceva care îi face să între în pomenire. Aşa a fost Ilie Călian şi aşa este. A fost un om foarte constant în ceea ce a făcut, a fost un om care a crezut că nu ai nici valoare dacă nu eşti de folos pentru ceilalţi. Aici, la ţară se spunea că eşti un om de nimic. Or, el ştia că eşti un om de nimic, dacă eşti bun numai pentru tine”, a spus Dorel Vişan.
Căminul cultural din Coasta va fi nu doar un loc dedicat culturii, ci şi evenimentelor sociale ale micii localităţi şi va adăposti şi un cabinet medical.
Ilie Călian s-a născut la Bucureşti pe 9 decembrie 1942 într-o familie de refugiaţi ardeleni. După revenirea Ardealului de Nord la România, familia lui Ilie Călian s-a întors la Coasta, comuna Bonţida. Călian a obţinut licenţa în filologie la Universitatea „Babeş-Bolyai”, iar apoi şi-a dedicat toată viaţa presei. În 1990 devine redactor şef al ziarului Adevărul în Libertate, care din 2007 apare sub numele de Făclia de Cluj. În 1991, Ilie Călian a primit Ordinul Cultural prin decret prezidenţial. Jurnalistul s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani.

Focsanu Marius Cristian /  UZPR

Filiala Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *