◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Târgoviștea e în sărbătoare

Sâmbătă, 29 august, la Muzeul ,,Casa Romanței” din Târgoviște a avut loc o întâlnire a membrilor filialei UZPR ,,Ion Eliade Radulescu” din Dâmbovița, cu conducerea UZPR de la sediu central (președintele Doru Dinu Glăvan).  Întâlnirea a fost prilejuită de inaugurarea Muzeului ,,Casa Romanței”, în cadrul căreia a avut loc și  lansarea cărții lui Corneliu Vlad, ,,CAVALERII NOILOR APOCALIPSE – NU VĂ FIE FRICĂ”, (apărută recent la editura UZP), dar și aniversarea a 70 de ani a lui Teodor Vasiliu, membru UZPR. Evenimentul de deschidere a fost prezentat de către Alina Mavrodin Vasiliu – directorul Centului Cultural pentru UNESCO, care a vorbit despre proiectul național ,,Muzeul Casa Romanței ambasadă a culturii la Târgoviște”, dar și despre promovarea romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, care se află în palmaresul UNESCO.  

Prezenți la eveniment au fost: Doru Dinu Glăvan – președinte UZPR; George Coandă –  președintele filialei Dâmbovița a UZPR, superiorul Ordinului Ziariștilor Profesioniști din România și vicepreședinte al Centrului Cultural pentru UNESCO ,,Cetatea Romanței” Târgoviște; prof. Mihai Stan – vicepreședinte al filialei Dâmbovița a UZPR și președinte al Societății Scriitorilor Târgovișteni; Gheorghe Petre Bârlea –  prof.univ și membru UZPR; pr. Marian Puescu –  consilier al Arhiepiscopiei Târgoviște; dar și alți membri ai Filialei Dâmbovița a UZPR.
Prof.univ. dr. George Coandă a prezentat oaspeților istoria Muzeului ,,Casa Romanțeiprecizând: Casa aceasta este o cutie de rezonanță a istoriei moderne a culturii românești”. În această clădire s-au născut două mari festivaluri, în sala care are balcon, pentru că în urmă cu o jumătate de veac se afla și Consiliul Județean Dâmbovița. S-a născut ,,Crizantema de aur”  și ,,Moștenirea Văcăreștilor”. De asemenea, pentru colegii care nu știu și pentru domnul președinte și pentru domnul Corneliu Vlad, aici a funcționat, de altfel, după război, și primul ziar din județul Dâmbovița, se numea ,,Chemarea”. După aceea a continuat ,,Uzina și Ogorul” ziarul la care am debutat eu acum 60 de ani ca ziarist. (…) sunt aici și-mi stârnește emoție acest loc. Și tot aici în urmă cu 52 de ani, odată cu reapariția județului Dâmbovița a apărut cotidianul  ,,Dâmbovița”. Din păcate cotidianele, acelea la care am lucrat eu câteva decenii, e undeva o amintire înscrisă în istoria presei lui Tedi Vasiliu” a declarat dr. George Coandă. 

În cadrul evenimentului, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a înmânat doamnei Alina Mavrodin Vasiliu pentru Casa Romanței din cadrul Complexului Național Muzeal ,,Curtea Domnească  Târgoviște o diplomă de excelență pentru promovarea Romanței ca gen muzical de excepție, atât în România cât și pe plan internațional, iar ,,celui care este custode” așa cum a spus, lui Andrei Vasiliu, i-a înmânat o medalie a UZPR, fiindcă ,,este bătută la 100 de ani de existență a uniunii”, a spus președintele.

Cartea ,,Cavalerii noilor apocalipse – nu vă fie frică” scrisă de Corneliu Vlad, unul dintre cei mai redutabili jurnaliști români contemporani, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, voce avizată a presei care abordează politica externă și complicatele relații internaționale , a fost prezentată de jurnalista și poeta Mariana Păduraru, membră a UZPR și de dr. George Coandă.
În continuare, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a vorbit despre programul următorilor 4 ani, aparițiile editoriale ale Uniunii, una dintre acestea fiind revista Certitudinea: ,, Nu este un ziar antisemit, antimaghiar sau antirusesc, dar este un ziar anti la tot ce este antiromânesc, dacă sintagma aceasta este de înțeles. Este singurul ziar care trăiește exclusiv din sponsorizarea cititorilor. Cumpără ziarul cititorul, se adună banii și apare Certitudinea de două ori  pe lună, 12 pagini, format A2 să spunem clasic de epocă și cred că este ca o carte de istorie”, a menționat președintele UZPR. ,, Suntem bucuroși de tot ce am reușit să facem până acum, dar suntem temători de programul nostru încărcat pe care îl avem pentru următorii 4 ani, ca această Uniune importantă, cu peste 3500-4000 de jurnaliști din România și din diasporă să devină autoritate pentru ca jurnalismul românesc, să cunoască o altă atenție din partea publicului pe care să îl servească mult mai cinstit decât până acum”, a mai spus președintele. Totodată, Doru Dinu Glăvan a vorbit și despre organizarea celor 52 de filiale din țară și din străinătate, dar și despre Patronatul de presă care va trebui împrospătat ca idee, nu ca organizație.

Pentru activitatea intensă, munca și dăruirea prin care a contribuit la viața culturală și mass-media, Teodor Vasiliu, membru al UZPR, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a UZPR ,,Ordinul Ziariștilor Clasa I de Aur”, sărbătorind și cea de a 70-a aniversare. Acest ,,ctitor de fapte culturale”, cum spune George Coandă, a mulțumit și a spus că prima sa bucurie ,,este că nu primesc premiul post mortem. Că la noi este o modă să dăm premii după ce nu mai sunt oamenii. Împart acest premiu cu familia mea. Nu aş fi putut să fac singur lucrurile pe care le-am făcut împreună cu Alina şi cu Andrei. Dumneavoastră, vă mulţumesc din suflet. De fapt, sunteţi oamenii cei mai dragi mie, aici. Cei care nu au venit sunt ceilalţi”.
Teodor Vasiliu a mai fost felicitat de către Consilierul Arhiepiscopiei Târgoviște, pr. Marian Puescu, care a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, dar și de către prof. univ. dr. Gabriela Teodorescu, care a transmis mesajul conducerii Universității Valahia Târgoviște.
Momentul festiv s-a finalizat  cu o romanță cântată chiar de soția sărbătoritului – Alina Mavrodin Vasiliu – care așa cum a declarat și la deschidere, este un eveniment ,,pe care ni-l dorim de referință”.

Mariana Păduraru / UZPR

 



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *