default-logo

Criza energiei schimbă obiceiurile de fiecare zi ale europenilor

Călcatul, utilizarea cuptorului și dușurile repetate se reduc la minimum – europenii încearcă să-și mențină consumul de energie scăzut, în timp ce facturile continuă să crească.
Prețurile la gaze, electricitate și combustibili cresc vertiginos, din cauza războiului din Ucraina, a sancțiunilor împotriva Rusiei și a consecințelor pandemiei de coronavirus. Prețul de referință al gazului european a crescut cu 550% în ultimele 12 luni. Costul energiei pentru consumatorii britanici va crește cu 80% din octombrie, a declarat autoritatea de reglementare Ofgem, ducând facturile medii anuale ale gospodăriilor la circa 4.200 de lire sterline, scrie EURACTIV.
Guvernele europene s-au grăbit să ofere ajutor cetățenilor, dar datele arată că asistența nu a făcut o diferență semnificativă pentru gospodării.
În această iarnă, britanicii vor cheltui în medie 10% din venitul gospodăriei pe gaz, electricitate și alți combustibili pentru încălzire, precum și pe combustibili pentru vehicule casnice, în principal benzină și motorină, de două ori mai mult decât în 2021, conform calculelor oficiale ale Carbon Brief. Acest lucru face ca actuala criză energetică să fie mai severă decât cea din anii 1970 și 1980. O treime dintre gospodăriile din Marea Britanie au redus utilizarea aragazului și a cuptorului, a arătat un studiu al Financial Fairness Trust, o treime au redus numărul de dușuri pe care le fac și jumătate au scăzut temperatura în casele lor.
Datele Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) care datează din 1978 arată că, deși gospodăriile americane au plătit în medie prețuri mai mari pentru gazul natural în ultimele patru decenii, prețul gazului pentru familiile europene a depășit nivelurile americane în 2022.
În Turcia, prețul gazelor s-au dublat în iulie față de anul precedent, în timp ce prețurile la energie electrică au crescut cu 67% față de an, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia.
În Uniunea Europeană, familiile italiene și germane sunt printre cele mai afectate de creșterea prețurilor la gaze, arată datele oficiale. Facturile la energie dintr-o familie medie italiană, în principal pentru gaz și electricitate, au crescut la 5% din cheltuielile totale ale gospodăriilor până în iulie 2022, de la 3,5% în 2019, arată datele firmei de cercetare economică Prometeia. Nivelul din iulie a fost cel mai ridicat din 1995, pe baza datelor OCDE. Iar în cea mai mare economie a Europei, Germania, facturile la gaze casnice s-au dublat mai mult decât în iulie față de 2021, au arătat datele de pe portalul de prețuri Check24, în timp ce prețurile la petrolul pentru încălzire pentru familiile cu o casă cu terasă au crescut cu 78%. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*