default-logo

Laureații Galei tânărului actor HOP 2022, ediția a 25-a

Ediţia a 25-a a Galei Tânărului Actor HOP, program de tradiție al UNITER, s-a încheiat în seara zilei de 27 august, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Suntem martorii unui pionierat care aduce musicalul în România sub ochiul ager al directorului artistic, coregraful si regizorul Răzvan Mazilu. Tema de anul acesta a fost : Musical = Actor Total + Show Total. Juriul Galei i-a avut în componenţă pe Marina Constantinescu – critic de teatru, Lucian Ionescu – actor, Elena Purea – actriţă, Carmen Stanciu – teatrolog şi Lucian Vărsăndan – manager cultural. „Musicalul e un gen care se vinde foarte bine, e un gen pe care publicul îl receptează cu mare bucurie. Probabil, mă gândesc şi în contextul social şi politic, pentru că nu trăim vremuri tocmai plăcute, eu cred că oamenii au nevoie să primească, au nevoie de energia aceasta care depăşeşte rampa. Musicalul oferă acest tip de energie, oferă un tip de a-l scoate pe om din griji, din cotidian, e un gen care e din ce în ce mai prezent pe scene, şi eu cred că lucrul acesta trebuie privit cu seriozitate, pentru că nu există şcoală de musical în România încă, nu ştim ce ne rezervă viitorul”, a declarat preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar.

Este un moment extraordinar să îi vezi pe tinerii actori la început de drum. Unii vor continua această rută sinuoasă și cumva fără sfârșitul drum al actului artistic. Niciodată nu te poți opri sau face pauze prea lungi: de la un an la altul se mai adaugă un strat de ceva nou, ceva ce te ajunge din urmă și pe care trebuie să îl captezi. «Privindu-i pe concurenții de anul acesta, deja mă simt depășit», îmi mărturisea în ultima seară de festival, Petru Mărginean, câștigătorul de anul trecut al premiului „SICĂ ALEXANDRESCU”.

Anul 2022… povestea HOP- ului a mers mai departe, iar scena a răsunat de muzică și dans, dar și de strigătele de bucurie ale premianților.

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al celei de-a XXV-a ediţii a Galei Tânărului Actor – HOP, a fost câştigat de actriţa Laura Gabriela Oana, în vârstă de 24 de ani, din Baia Mare, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 2020.

Laura Gabriela Oana a fost prezentă în secţiunea Individual cu spectacolul „Doamnelor de la Brunch” din musicalul „Company”, iar în secţiunea Grup cu show-ul „(încă un) Musical!” din musicalul „Something Rotten!”. „Eşti o revelaţie, eşti actorul total. Un grup minunat cu voci, cu talent, cu ambiţie, cu foarte mult echilibru, respect şi disciplină. Te felicităm şi să nu uiţi că ai luat premiul «Ştefan Iordache»”, i-a transmis criticul de teatru Marina Constantinescu, când i-a înmânat sâmbătă seara trofeul.

Tânăra actriţă a mulţumit pentru şansa de a participa la Gala HOP şi pentru experienţa de care s-a bucurat în cadrul concursului. „Vă mulţumesc din suflet, în primul rând juriului care mi-a acordat acest premiu, UNITER, a fost o onoare şi am simţit o mare responsabilitate să fiu în faţa voastră în aceste trei seri. Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc infinit, Răzvan Mazilu pentru că ai acceptat să fii directorul Galei HOP şi pentru că ai propus această temă exact atunci când aveam nevoie de ea, nici mai repede, nici mai târziu, şi pentru că săptămâna asta am avut şansa să lucrez cu tine, cu Maria, să am întâlnirile pe care le-am avut cu colegii mei, să beneficiez de o parte din experienţa pe care ai împărtăşit-o, pentru întâlnirile pe care le-am avut”, a spus câştigătoarea Marelui Premiu al Galei HOP.

Marele Premiu al Galei se acordă în memoria lui Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi un susţinător al tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Dragoş Buhagiar: „Musicalul e un gen care se vinde foarte bine, e un gen pe care publicul îl receptează cu mare bucurie”

Preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar, a afirmat că ideea de a-l propune pe Răzvan Mazilu director artistic al Galei HOP a fost una foarte bună. „Sunt foarte fericit că ideea noastră de a-l propune pentru Gală pe Răzvan Mazilu a funcţionat, pentru că a funcţionat din plin. Am asistat la o explozie de energie. Răzvan Mazilu cred că ştie să butoneze, are un real talent pentru a mobiliza şi a implica emoţional, trup şi suflet, tinerii actori. Eu cred că a fost o decizie bună a UNITER-ului şi a Senatului UNITER, pentru că se pare că directorii de teatru din România îşi doresc prezenţa genului ăsta în teatrele lor din ce în ce mai des”, a declarat preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar.

Directorul artistic al Galei, coregraful, dansatorul şi regizorul Răzvan Mazilu, a declarat, la rândul său, că a fost o gală plină de emoţie.

„A fost o gală plină de emoţie, şi pentru că musicalul înseamnă emoţie pură, pe asta am mizat. Sper că este o emoţie cu care aceşti tineri pleacă în geantă mai departe şi, cel puţin, câţiva ani o ţin cu ei. Am încercat să lucrăm concret pe nişte momente, ceea ce am învăţat montând spectacole de gen. Am chemat şi alţi oameni care au lucrat cu ei şi am făcut câteva întâlniri formatoare, le-am numit noi, pentru ca ei să plece cu ceva în plus şi mai ales să nu se simtă singuri în această profesie, asta e foarte important, curaj, dorinţa de a te arunca în gol fără plasă, de a încerca lucruri neîncercate, de a risca, toate lucrurile astea sunt foarte importante”, a spus Răzvan Mazilu.

Răzvan Mazilu a dezvăluit că pentru ediţia de anul viitor, dacă va fi ales tot el director artistic, tema va fi tot musical. „În primul rând, sper să primesc un nou mandat pentru că lucrurile trebuie să aibă continuitate, cred foarte mult în continuitate, şi sigur că poate aş merge din nou pe aceeaşi temă de musical, desigur formulată altfel şi într-o altă direcţie, dar cu siguranţă în ideea de a merge mai departe pe drumul acesta”, a mai spus el.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual i-a fost acordat actriţei Maria Grosu, în vârstă de 30 de ani, din Bacău, absolventă a Universităţii Hyperion din Bucureşti, promoţia 2019. Ea a prezentat momentul „Zuza din 14G” după „The girl in 14G”, de Jeanine Tesori şi Deck Scanlan.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, nu s-a acordat.

Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului „(încă un) Musical! ”, cu Andrei Duţu, Dragoş Ioniţă şi Laura Gabriela Oana. Premiul a fost anunţat de preşedintele UNITER, Dragoş Buhagiar.

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Cristina Danu pentru „Sexy” din musicalul „Mean Girls” (Secţiunea Individual) şi pentru „There’s Gotta be Something Better Than This!” din musicalul „Sweet Charity” (Secţiunea Grup). Câştigătoarea a fost anunţată de Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER, şi de actorul Petru Mărgineanu, câştigătorul premiului la ediţia din 2021.

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală a fost acordat de actriţa Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, actorului Tudor-Graţian Manea.

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat de directoarea de casting Florentina Bratfanof actriţei Sara Pongrac.

Premiile publicului, decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro, au fost: pentru cea mai bună actriţă – Gabriela Porumbacu, pentru cel mai bun actor – Robert Agape şi pentru cea mai bună trupă de actori – spectacolul „Te iubesc, dar nu pe tine”, susţinut de actorii Eduard Crucianu, Andrei Mărgineanu, Mihai Andrei Pleşa, Sara Pongrac, Paul Ştefan Tonca.

Prezentatorii Galei HOP 2022 au fost actorii Monica Odagiu şi Alex Ştefănescu.

Ultima zi a galei a fost deschisă cu un moment muzical la care au participat toţi concurenţii „Musical… show total! ”, urmat de un alt moment muzical susţinut de Lucian Ionescu şi s-a încheiat cu melodia „We are the champions”, din musicalul „We will rock you”, interpretată de toţi concurenţii.

Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea.

Rona Rita David / UZPR

Foto : https://galahop.uniter.ro/

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*