◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Topul evenimentelor săptămânii a 39-a din 2018 (24 – 30 septembrie)

1. DIICOT îl „trădează pe Orban: sesizarea sa a fost clasată!
2. „Cazul Dorneanu” și terorismul „civic”
3. Iohannis face lobby de la tribună ONU
4. Dăncilă la Bruxelles – între „dezastru” și performanță
5. Remanierea începe cu încă o demisie: Popa de la Educație

1. DIICOT îl „trădează pe Orban: sesizarea sa a fost clasată!
Procurorii au decis că faptele vizate de plângerea penală ce are ca obiect sesizarea formulată de către Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă, prim-ministru au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înaltă trădare, întrucât faptele nu exista”.

2. „Cazul Dorneanu” și terorismul „civic”
Agenda comentariilor debutului de săptămână a fost dominată de „cazul Dorneanu”. Președintele CCR a fost acostat pe stradă, insultat și hărțuit până la domiciliu de un #rezistent convins că își face datoria patriotică exprimându-și violent opiniile politice. Blândul președinte al Curții nu a reacționat și nu a depus plângere. S-a „autodenunțat” însă huliganul, mândru nevoie mare de performanța sa, pe care a mai și postat-o pe rețelele de socializare.

3. Iohannis face lobby de la tribuna ON
Președintele s-a dus până la New York, la sesiunea ONU, ca să se întâlnească – la recepția oficială – cu prietenul sau Trump și cu cine s-o mai nimeri pe acolo.
Neprietenii președintelui fac mare caz de faptul că la New York acesta a ținut o cuvântare în fața unei săli aproape goale, la adunarea generală ONU. Cuvântarea națională a rostit-o în cea mai bună engleză vorbită de vreun președinte român în viață și n-a ezitat să facă lobby pentru candidatura României la un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, pentru care ne vom bate cu Estonia. În rest, un discurs în linia tradițională a limbii internaționale de lemn. E drept că nu te alegi cu nimic de pe urmă acestor manifestări politico-mondene, nici măcar cu voturi în plus pentru mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate la care s-a referit Iohannis în discursul său. Singura mângâiere este că „prima doamnă” a putut să dea o raită pe Fifth Avenue, cu sepepiștii după dânsa.

4. Dăncilă la Bruxelles – între „dezastru” și performanță
Viorica Dăncilă s-a întâlnit la Bruxelles cu Manfred Weber, șeful popularilor și – probabil – urmașul lui Juncker, care a tras-o de urechi din cauza violențelor și reprimării spiritului civic al manifestanților pașnici de la București
O sarcină mai dificilă a avut Viorica Dăncilă la Bruxelles, unde a trebuit să le explice diferiților interlocutori neîncrezători că nu au a se teme de soarta democrației în România, unde în pericol este chiar ordinea publică, atâta timp cât „protestanții” pot să agreseze cu sălbăticie o jandarmeriță fără teama de a fi pedepsiți. Cel mai septic dintre partenerii de discuții s-a dovedit a fi chiar șeful popularilor, Manfred Weber, despre care Tăriceanu crede că a ținut un discurs scris de altcineva. Foarte probabil, de Monica Macovei. Dealtfel, dihonia dintre români a fost sancționată de un lider de grup care l-a apostrofat pe Cătălin Ivan, care ceruse excluderea României din grup, pentru comportament neadecvat unui europarlamentar. Săptămâna viitoare doamna Dăncilă va trebui să mai suporte o dezbatere în adunarea generală pe tema statului de drept din România și a încetinirii anticorupției odată cu debarcarea Codruței Kovesi. Până atunci va fi probabil aproape debarcat și Lazăr de către Toader, care nu are a se teme de remaniere pentru că se bucură de sprijinul total al lui Tăriceanu, în ciuda nemulțumirilor pe care i le provoacă lui Dragnea.
La Bruxelles Dăncilă a fost acuzată și că ar susține oficial referendumul despre familie. A dat însă asigurări că guvernul nu se implică și că ce fac unii parlamentari ca persoane fizice e treaba lor.

5. Remanierea începe cu încă o demisie: Popa de la Educație
Evenimentul zilei a fost demisia ministrului Popa, după o discuție cu Dragnea, pe marginea unei dispute cu UDMR, de care coaliția are nevoie acum ca de aer. Aflat în zodia împăcărilor șeful PSD înclină să o reabiliteze pe madam Andronescu și să-i ofere portofoliul Educației, pe care i l-a refuzat la formarea Guvernului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare dar formaţiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu” rezolvă” problema ordonanţei simple privind predarea limbii române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *