default-logo

Malta introduce protecția constituțională a jurnaliștilor

Ministrul Justiției din Malta, Jonathan Attard, a elaborat trei proiecte de lege care vor fi prezentate Parlamentului, după ce a primit feedback de la o comisie numită de guvern pentru a analiza starea jurnalismului în țară. Noile reglementări nu vor fi prezentate spre consultare publică, așa cum au cerut, într-o scrisoare adresată prim-ministrului, redactorii ziarelor și jurnaliştii. „Prim-ministrul a purtat discuţii cu Institutul Jurnaliştilor Maltezi, cu ONG-uri internaţionale, precum şi cu familia Caruana Galizia… aceasta a fost consultarea guvernului înainte de elaborarea proiectelor de lege. Aceste proiecte de lege au fost, de asemenea, prezentate în public comisiei de experți în mass-media, care avea toată libertatea de a organiza propriile consultări cu alte partide”, a spus Jonathan Attard când a fost întrebat despre motivul pentru trimiterea proiectelor de lege direct în Parlament.
Comisia de experți în presă a fost înființată conform recomandărilor Anchetei Publice privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia. Legile propuse vor cere Parlamentului să recunoască protecția constituțională a surselor mass-media, un principiu sacru de mult timp al jurnalismului, care se bucură acum de cea mai înaltă formă de protecție. Vor exista reparații ale jurnaliștilor pentru vătămare corporală, recunoscută drept infracțiune agravată în Codul Penal, dar nu pentru amenințări și hărțuiri.
Legile propuse vor include înființarea unui comitet permanent pentru securitatea presei, împreună cu poliția și Serviciul de Securitate.
Pe de altă parte, deși tarifele instanței pentru cazurile de defăimare nu vor fi plătite la prezentarea inițială a unui răspuns de către jurnalistul inculpat, propunerea nu abordează încă procesele abuzive. Instanțele vor avea dreptul de a considera că procesele pentru defăimare sunt „vădit nefondate”, pentru a respinge astfel de procese; să refuze executarea proceselor SLAPP în Malta atunci când acestea încalcă dreptul la libertatea de exprimare; să limiteze executarea oricărei sentințe judecătorești străine pentru daune, astfel încât acestea să fie echivalente cu ceea ce este permis prin lege în Malta. De asemenea, potrivit maltatoday.com.mt, un nou amendament constituțional va recunoaște libertatea presei ca tutore public, împreună cu exercitarea liberă a jurnalismului. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*