default-logo

Prin expozițiile de artă ale orașului Ploiești

Prin tradiție, orașul Ploiești era considerat eminamente industrial.

 În realitate, se bucură de o viață culturală foarte bogată, printre care pot fi amintite expozițiile de artă permanente ale Muzeului de Artă Ion Ionescu-Quintus, cât și cele temporare, organizate de diverse instituții.

Momentan, la Galeriile de Artă poate fi vizionată expoziția pictorului ploieștean Marcel Bejgu, absolvent al Institutului Pedagogic de Arte Plastice Iași și al Universității de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, profesor timp de 44 de ani la Catedra de  Pictură-Desen a Colegiului ”Carmen Sylva” din Ploiești, membru UAP, participant cu lucrări proprii la peste 80 de expoziții naționale de pictură și sculptură, la expoziții internaționale din Austria, Germania, Franța, Spania, Polonia, autorul a 30 de lucrări de artă monumentală religioasă. Are lucrări în colecții de stat și particulare din România și din mai multe țări ale lumii.

   Marcel Bejgu este, înainte de toate, un peisagist fin, discret și rafinat, pasionat mai ales de lumea vegetală și cea a apelor cărora le transmite propriul echilibru sufletesc.

Elemente ale naturii: flori, arbori, dealuri, asfințit, lacuri, mări, cât și așezările umane comunică o stare de calm, de liniște, de armonie, de odihnă, într-o paletă cromatică în care predomină albul imaculat, pur și purificator al zăpezii, verdele pal cu nuanțe de galben și maroniu-roșcat al toamnei, o diversitate de gri-uri în care zgomotul vieții își pierde ecoul. Deși se află în glastră, florile divers colorate sunt proaspete, fragede și delicate.

 Perspectivele spațiale sunt domoale, relaxante, învăluite într-o liniște catifelată. Apele sunt calme, bărcile se odihnesc la mal. O viață discretă pulsează în adâncul lucrurilor și se manifestă mângâietor la suprafață.

Scopul autorului este atins, reușind să creeze un univers paralel cu cel al vieții, al străzii, adeseori abrutizante și pline de non-sens și să îl transpună în atmosfera calmă, blândă, relaxantă a lucrărilor sale. „Expoziția mea este o terapie pentru oricine…”, „Încerc să aduc seninătate în suflete”, ne mărturisește autorul.

La Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus” Doina Mihăilescu, pictor și restaurator, profesor la Facultatea de Arte și Design, Catedra de Pictură – Restaurare, Timișoara, îi fascinează pe vizitatori cu Expoziția: ”printre clipe, când pictez, mă pictez pe mine”, curator Oliv Mircea.

Tema expoziției este grădina, în care își transpune propriul suflet, propriul mod de a percepe viața și Universul.

 În viziunea ei elementele reale dobândesc virtuți magico-religioase. Universul creat, dominat de parfumul florilor, aromele cireșelor, mângâierea îngerilor și apa vie a Sulamitei, te atrage, te izolează, te încântă, te cufundă într-un spațiu astral liniștit, tonifiant și înălțător, ce pare fără sfârșit, opus lumii contemporane înguste și zgomotoase. Titlurile tablourilor sunt grăitoare pentru mesajul acestora: „Printre clipe când pictez, mă pictez pe mine”, „Grădină am vrut să fiu”, „Grădina care ascunde mari taine”, „Pentru mine, acesta este adevărul și viața”, „Îngerul lui Rafael în grădina mea” etc.

În Rotonda Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”, membri ai Cenaclului „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu”: Ioan Titus Drăghicescu, Aurelia Luca Colombo, Jean Ioniță, Florian Bârsan, Mihaela Dragomir, Georgeta Popescu, Adrian Zagorodnei, Gabriela Oprea, Izabela Stănescu, Lucia Boulescu, Gabriel Dima, în cadrul Expoziției „Patrimoniu”, au expus lucrări reprezentative pentru arhitectura județului Prahova.

Cei interesați pot privi imagini ale Palatului „Pelișor”, din Sinaia, Castelului ”Iulia Hasdeu”, din Câmpina,  Bisericii de Piatră, din localitatea Pietriceaua, ale Palatului Culturii, Halelor Centrale, Muzeului de Istorie, Casei Elefterescu (Muzeul Ceasului), Casei de Târgoveți „Hagi Prodan”, Casei Radu Stanian (Casa Căsătoriilor), Bisericii „Sfântul Petru”, Catedralei Sfântul „Ioan Botezătorul”, Casei Toma T. Socolescu, Hotelului Central, Casei dr. Cloaje (Restaurantul Bulevard), Casei Saphiro, din Ploiești. Nu este uitat nici unul din marii arhitecți ai județului Prahova și ai țării întregi, Toma T. Socolescu, creatorul multora dintre aceste inegalabile monumente arhitectonice, al cărui portret cu figura lui luminoasă este expus între tablourile Aureliei Luca Colombo.

Realizată cu talent și  hărnicie de către autorii ei, expoziția oferă o sursă importantă de informație pentru cei interesați de arhitectura și istoria județului Prahova, cât și de studiu pentru specialiști, având în vedere, îndeosebi, faptul că același obiect din realitate este prezentat de mai mulți autori, în tehnici, viziuni și cromatici diferite.

Orice trecător se poate bucura de  Expoziția stradală „Ex libris”, amestec de artă și biblioteconomie, organizată de Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploiești, în fața sediului acesteia.

Astfel, trecătorii pot afla ce este un „ex libris”, care sunt trăsăturile acestuia, cum se confecționează, evoluția ”ex-libris-urilor”, de-a lungul timpului și să vizualizeze ”ex-libris-uri” specifice unor personalități și instituții, printre care se află și acela al bibliotecii organizatoare, realizat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existență.

Elena Trifan / UZPR Prahova 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*