default-logo

Moșii de Toamnă 2020, Sâmbăta Morților

Mâine, 31 octombrie 2020, este o zi deosebit de importantă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât este ziua în care ne aducem aminte de cei apropiați ai noștri care au plecat la Domnul.

Astfel, învățătura de credință Ortodoxă ne spune că de Sâmbăta Morților  trebuie să dăm de pomană pentru cei adormiți. Astfel, mâine dimineață, când sunt Moșii de Toamnă, mergeți la Biserică să duceți o colivă, câteva pachețele cu mâncare și, cel mai important, un pomelnic în care să scrieți numele celor dragi care au murit. Preotul îi va pomeni în Sfântul Altar și de va ruga pentru ei.

Pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă de astăzi. Astfel, pregătiți încă de astăzi cele necesare pentru pachetele cu mâncare pe care le veți împărți mâine. Nu trebuie să fie nici multe, nici prea încărcate. Este mai important, când vine vorba de milostenia pe care o dăm pentru cei adormiți, să o dăm celor săraci. De cele mai multe ori, împărțim pachetele unor rude, vecini sau altor oameni care au deja ce să mănânce. Aici se pierde sensul milosteniei. De aceea, pachetele cu mâncare este obligatoriu să se dea celor care nu au, celor care au nevoie de mâncare, care sunt săraci și în lipsă. Găsiți astfel de oameni la porțile bisericilor, la porțile cimitirelor. Încercați să dați de pomană cât mai mult celor care săraci, nu celor față de care aveți „obligații.”
 

În al doilea rând, coliva pe care o faceți pentru pomenirea morților de Moșii de Toamnă nu trebuie să fie foarte sofisticată. Trebuie să fie o colivă simplă, fără prea multe ornamente.

Nu uitați că cel mai important este pomelnicul pe care îl dați la Biserică. Prin intermediul lor, preotul se roagă pentru cei adormiți la Sfântul Altar și îi pomenește la Proscomidie, ceea ce este foarte important.

Nu în ultimul rând, când vă duceți la biserică mâine, de Sâmbăta Morților, este foarte important să vă rugați pentru cei care au adormit, pentru cei dragi și să vă aduceți aminte de ei.
 
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*