default-logo

Amiaya bucovineană la Iași, pe 30 noiembrie 2019

Eveniment cu impact istoric la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi

Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi, sub conducerea doamnei director dr. Aurica Ichim este o gazdă generoasă pentru orice eveniment cultural de amploare, iar cel din 30 noiembrie 2019 a avut şi un puternic impact istoric şi emoţional.

În sala „Gheorghe Ghibănescu” din incinta muzeului de pe str. Zmeu nr. 3, Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina – Filiala Iaşi, a organizat ediţia a XCII-a din cadrul manifestării tradiţionale denumite „Amiază Culturală Bucovineană”, moderatorul evenimentului fiind chiar preşedintele Vasile Diacon.
A conferenţiat în faţa unui public numeros arhivistul Arcadie Bodale, tema dezbaterii fiind „28 noiembrie 1918, momentul Bucovina al Marii Uniri”.  Arcadie Bodale a prezentat şi nume mai puţin cunoscute pentru evenimentul derulat în 1918, printre acestea fiind şi Maximilian Hacman, cu menţiunea că la arhivele din Iaşi se găsesc multe documente importante legate de Unirea Bucovinei cu Regatul României.

Vă informăm că Maximilian Hacman a predat ca profesor la Facultatea de Drept a Universității Cernăuți, îndeplinind și funcțiile de decan (1919-1921) și rector al Universității bucovinene (1921-1922). În anul 1920, el a pus bazele Academiei de Studii Comerciale din Cernăuți. A contribuit la apariția publicației Glasul Bucovinei și la actul Unirii Bucovinei cu România. A avut preocupări de Drept internațional public și privat, Drept comercial și cambial. A colaborat la Revista de drept public, Pandectele Române, Revista Societăților și dreptului comercial. A îndeplinit funcția de președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, după cum se menţionează pe „Wikipedia” şi a amintit şi Arcadie Bodale.
Au mai vorbit despre tema dată spre dezbatere publică şi despre legătura lor cu Bucovina Niculai Şorea, Elena Bostan, Dan Teodorescu, Mihai Pânzaru-PIM (cel care recent a deschis o expoziţie de grafică umoristică la Anticariatul Grumăzescu de pe str. Lăpuşneanu din Iaşi), Niculae Chiţan. Au mai citit din propriile creaţii literare Vasile Larco, Maria Radu, Valentina Lateş şi Sorin Cotlarciuc.

După tradiţionala fotografie de grup, preşedintele Vasile Diacon a transmis invitaţia doamnei director dr. Aurica Ichim pentru ziua de duminică, 1 Decembrie 2019, de Ziua Naţională a României, la Muzeul Municicipal „Regina Maria” din Iaşi având loc vernisajul expoziţiilor „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la încoronarea Suveranilor României Mari” şi „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război”.

Dan TEODORESCU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.