◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Dedicație pentru făcătura din Piața Universității

Cum-necum, uite că ne-am obișnuit și cu ideea că pentru accesul în Târgul de Crăciun din Piața Universității trebuie să scoatem din buzunar câte 7 lei de persoană, de la 12 ani în sus și, mai de gura ăluia mic, mai de gura doamnelor sau domnișoarelor, plătim taxa și intrăm. Intrăm, dar acolo ce vedem? Vedem o scălămbăială care ne este livrată în loc de brad și care, pur și simplu, ne umple de scârbă și ne revoltă. Fiindcă, oricâți ani am avea și oricât de toleranți am fi, nu putem să nu ne aducem aminte că, în bună noastră tradiție, bradul de Crăciun este unul mare, semeț și verde și tocmai de aceea îi cântăm, cu bucurie și emoție, refrenul, O brad frumos, o brad frumos/Cu cetina ta verde”.
Dar, acum, care brad frumos și care cetină verde? Sunt, acestea, întrebări pe care le pun, în cascadă, pe canalele online, oameni de toate vârstele și de mult bun simț, Oameni care nu își mai pot stăpâni mânia văzând în ce hal a reușit Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, să pângărească magica poveste a lui Moș Crăciun, cel pe care, în fiecare an, îl așteptăm lângă bradul împodobit. Și dacă a fi doar atât și tot nu putem să tăcem și să înghițim mascarada asta contra cost. Numai că, stând și cugetând după ce am citit destul de multe dintre postările deloc aprobatoare care nu se mai opresc, mi-a venit în minte o întrebare pe care socotesc cum că trebuie să o pun fără reticențe și precauții. Întrebare care ar suna așa: cât a costat această sinistră mascaradă și, dacă nu e cu bănat, în conturile cărei sau căror firme au intrat bănișorii pentru un asemenea nefericit proiect, bașca studiul de fezabilitate și administrarea – pardon: mentenanța – să?
Pun și eu aceste întrebări doar ca să nu regret mai târziu că nu am făcut-o, deși sunt convins că nu voi primi răspuns la ele. Motiv în plus pentru a mai pune o altă întrebare. Întrebare care pleacă de la un subiect pe care l-au aruncat pe piață niște propagandiști afiliați lui Nicușor Dan et comp., și anume că, vezi Doamne, fostul primar general Gabriela Firea lăsase vistieria Primăriei Generale a Capitalei goală-goluță, așa că a fost mare nevoie să se pună această taxă pe Moș Crăciun. Acuză pe care persoana direct vizată, Gabriela Firea, a contrazis-o cu argumente pe care nu știu dacă i le-a infirmat cineva până acum.
Așa încât, admițând că avea oareșce dreptate primarul Nicușor Dan să ia această decizie, în temeiul Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, aș propune ca, după ce se vor trage obloanele acestei rușinoase ediții a târgului, să ni se spună și nouă la cât s-au ridicat încasările și cât a rămas în conturile Primăriei Generale a Bucureștiului? Bineînțeles, după ce s-au achitat toate cheltuielile aferente mascaradei. Putând, astfel, și noi, capetele de locuitor, să știm cu ce preț a fost încununată făcătura aia care numai a brad de Crăciun nu aduce, plus dependințele.
Pe vremuri, a avut un uriaș succes scheciul în care răposatul Toma Caragiu înlocuia din motive bine știute – bradul din refrenul clasic cu molidul și ne învăța că, în loc de, O, brad frumos”, să cântăm, O, molid frumos”. De data asta, am încercat și eu să schimb textul, dar zău că nu știu cu ce cuvânt să denumesc magaoaia care numai a brad de Crăciun nu aduce. În schimb, văzând steaua aia cu colțuri roșii din vârful arătării mi-am adus aminte de o poezie din anii cincizeci și ceva. Ani a căror lugubră intoleranță față de valorile fundamentale ale culturii noastre și de tradiția creștină o reiau și cu care operează ideologii și strategii așa-zisului progresism, doctrina călăuzitoare a USR.
Iată, mai întâi, strofa cu pricină:, Iar steluța cea de sus/Oare ce-o avea de spus? /Socialismul, spune ea, /Se clădește-n țara mea”. După care, dacă tot nu am putut schimba cu alt cuvânt cuvântul, brad”, vă propun să încercăm să schimbăm măcar câte ceva din strofa asta. Care strofă va suna așa:, Iar steluța cea de sus/Oare ce-o avea de spus? /USR-iștii, spune ea, /Își bat joc de Capitala și de țara mea”.

Șerban CIONOFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *