◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Gălățenii, de 30 de ani în grija Sfântului Apostol Andrei. Un oaspete drag, Cuviosul Paisie de la Neamț

De trei zile, strada Domnească din municipiul Galați este cale și cărare de pelerinaj spre Catedrala „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Nicolae”. În așteptarea prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul gălățenilor încă din 1992, prin grija Arhiepiscopului Dunării de Jos, a ajuns la Mila 80 a Dunării, duminică, 27 noiembrie, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.

Au ieșit în întâmpinarea alesului oaspete credincioși de toate vârstele, seminariști, un imens sobor de preoți, în fruntea căruia se afla Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Părintele Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii „Neamț”, a fost între pelerinii din acest an de la Galați, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Între rugători, s-au aflat în preajma și în grija Sfinților și creștini din Ucraina, care datorită conjuncturii geopolitice din ultimul an, sunt în siguranță, la Galați. Bucuria a fost și mai mare, deoarece, Sfântul Paisie Velicicovschi, născut la Poltava, în Ucraina, la 21 decembrie 1722, adună și bucură, deopotrivă, pe români și ucraineni.

Așa se face că, zilele acestea, strada Domnească din municipiul Galați a devenit un fluviu de lumină, o „Cale a Sfinților”, pentru a dobândi starea de  pace, de bucurie…

După trei ani de interdicții și griji de război, creștinii au ieșit cu flori și candele în mâini, înfruntând frigul și ploia de astăzi. În acest an, dintr-o tainică rânduială, alături de credincioșii din Galați și Brăila se află și semeni din Ucraina.

În contextul primirii Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, au fost reiterate momente de referință ale prezenței la Iași și la Galați, în 1996, a Moaștelor Sfântului Apostol Andrei, aduse prin grija actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxă Română. Au fost amintite și alte momente din istoria recentă, când drumul Sfinților sosiți la Iași s-au grăbit să ia drumul și către Galați…

În chip special, în acest an, cu sprijinul comunității ucrainienilor din Galați, mai mulți copii l-au întâmpinat pe Sfântul Paisie și au cântat imnuri bizantine, între acestea unul închinat Sfântului Paisie, un casnic al lui Hristos care, în aceste zile, reunește în rugăciunea inimii credincioșii români și ucraineni. Pentru a le alunga tristețea și a-i asigura că nu sunt singuri în fața necazurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de întărire și le-a dăruit cărți de rugăcine, iconițe, dulciuri și binețe.

Atât Arhieiscopul Dunării de Jos, cât și părintele Benedict Sauciuc, starețul de la Mănăstirea „Neamț”, care însoțește Sfântul Odor la Galați,  au prezentat viața și lucrarea Sfântului Paisie, care după studiile la Academia de la Kiev, înființată de moldoveanul domn Petru Movilă, și-a îndreptat pașii în Moldova și, apoi, în Țara Românească. A căutat liniștea  rugăciunii și la Muntele Athos, pentru ca în 1763 să revină pe pământ românesc, la mănăstirile Dragomirna și Secu, iar din 1779, la Neamț.

Pe unde a ajuns, Cuviosul Paisie a făcut lucrări esențiale pentru Biserica noastră: a tradus din operele Sfinților Părinți din greacă și slavă, a creat   centre de copiști, a format ucenici destoinici lui Hristos, pentru ca astfel să lumineze tot omul cu lumina cunoștinței de Dumnezeu.

15 noiembrie 1794 este ziua când s-a născut în cer și, de atunci, veghează neobosit la întărirea Bisericii din Răsărit, odihnind la Mănăstirea „Neamț”, așezare pe care a iubit-o și a înnoit-o în duh paisian.

Sfântul Paisie este prietenul lui Dumnezeu, care a luminat cu știința rugăciunii isihaste – ceea ce numim „curentul neoisihast” sau „paisian” – mănăstirile din Moldova, Țara Românească, Athos și Ucraina.

Pe 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, gălățenii sunt așteptați în sfintele biserici, pentru a-și cinsti Nașul de botez, pe Apostolul Andrei, „frate al lui Petru”, care îl are ca invitat în rugăciune pe Cuviosul Paisie de la Neamț.

 

Maria Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *