default-logo

Plan european de acțiune pentru creșterea implicării tinerilor în forurile internaționale, naționale și locale

UE își intensifică eforturile de a promova angajamentul civic și participarea politică printr-o nouă inițiativă care vizează tinerii din țări terțe, prin Planul său de acțiune pentru tineret.

Consiliul UE a convenit asupra concluziilor cu privire la noua inițiativă și a cerut Comisiei, serviciului UE de acțiune externă și statelor membre să „încorporeze participarea și implicarea semnificativă a tinerilor în forurile internaționale și la nivel multilateral, regional, național și local”.

În timp ce tinerii reprezintă 16% din populația globală, participarea lor la luarea deciziilor rămâne relativ scăzută. În prezent, doar 1,6% dintre membrii parlamentului din întreaga lume au 20 de ani și mai puțin de 12% au 30 de ani, potrivit Comisiei.

„Trebuie să creăm un nou sentiment de parteneriat cu tinerii din întreaga lume”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru democrație, Dubravka Šuica, în timp ce prezenta planul, care face parte din activitățile UE pentru Anul European al Tineretului.

Planul Comisiei include lansarea unei inițiative de 40 milioane de euro pentru a sprijini organizațiile conduse de tineri să promoveze reforme electorale și democratice. În plus, include 10 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor conduse de tineri în țările partenere, notează EURACTIV.

Deputații europeni au salutat planul, dar au subliniat și dificultățile în punerea sa în aplicare în țările terțe. Sabine Verheyen, președintele Comisiei pentru cultură și educație, a subliniat necesitatea ca planul să nu rămână doar pe hârtie: „Aș dori să transmit un mesaj clar că acest plan nu ar trebui să rămână doar un cadru pentru iluzii, ci ideile sale să fie implementate pe teren”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*