◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Zeci de jurnaliști și editori britanici cer o lege împotriva proceselor pe care bogații le deschid pentru a opri investigațiile de presă

Un grup larg de jurnaliști, avocați mass-media și editori de rang înalt îi cer secretarului britanic de Justiție, Dominic Raab, să susțină o propunere de lege pentru a combate utilizarea de către bogații lumii a „tacticilor legale abuzive pentru a închide investigațiile”. Peste 70 de reprezentanți ai presei i-au scris oficialului cerând public Guvernului să ia măsuri urgente pentru a opri oligarhii și cleptocrații să-și folosească averea pentru a exploata instanțele britanice, intimidând și reducând la tăcere jurnaliștii de investigație cu procese strategice împotriva participării publice – binecunoscutele SLAPP.

Scrisoarea, semnată de editorii The Guardian, Daily Mail și Times, îi cere lui Raab să acționeze de urgență pentru a combate utilizarea „endemică” a acestor procese, despre care susțin că împiedică nu numai jurnalismul de investigație, ci și „capacitatea forțelor de ordine de a investiga cu promptitudine și eficiență abaterile semnalate de mass-media”.

Semnatarii i-au cerut lui Raab să susțină o propunere de „lege anti-SLAPP în Regatul Unit și să acționeze rapid pentru a consacra aceste propuneri. „Aceasta este o problemă care a fost de multă vreme endemică în redacții, edituri și organizații ale societății civile. Într-o epocă de creștere a vulnerabilității financiare în industria de știri, este prea ușor pentru astfel de tactici juridice abuzive să închidă investigațiile și să blocheze responsabilitatea”, arată semnatarii scrisorii.

Grupul de jurnaliști și editori include și redactorii Sun, Financial Times și Bloomberg și susține că exemple recente de SLAPP sunt procesul deschis de Roman Abramovici împotriva jurnalistei Catherine Belton, din cauza cărții ei „Putin’s People”  („Oamenii lui Putin”) și firma minieră kazahă ENRC, care l-a dat în judecată pe jurnalistul Tom Burgis pentru cartea sa „Kleptopia: How Dirty Money is Conquering the World” („Kleptopia. Banii murdari cuceresc luma”). Jurnaliștii afirmă că aceste cazuri sunt „doar cea mai vizibilă manifestare a unei probleme mult mai ample, care a afectat ziarele și industria media din Marea Britanie de mulți ani”. „Bogații și puternicii din Rusia până în Arabia Saudită folosesc brutalitatea pentru a-și păstra secretele. De prea mult timp, ei, împreună cu mulți occidentali bogați și puternici, au avut un alt instrument extrem de eficient pentru a zdrobi presa liberă: sistemul juridic britanic. Acum că ne-am dat seama că instanțele noastre sunt abuzate în acest fel, cum putem lăsa asta să continue?”, afirmă Burgis. Katharine Viner, redactorul-șef al The Guardian, consider că „abuzul asupra sistemului juridic al Regatului Unit de către persoane puternice și interese speciale pentru intimidarea jurnaliștilor ar trebui să fie un subiect de rușine națională. Guvernul britanic a luat această problemă în serios pentru prima dată într-o generație, iar acest model de lege oferă guvernului o oportunitate clară de a acționa conform bunelor sale intenții de a adopta legislația fără întârziere”.

Scrisoarea subliniază că Raab a promis în luna martie, când a lansat o consultare cu privire la SLAPP, că guvernul „nu va tolera ca oligarhii ruși și alte elite corupte să abuzeze de instanțele britanice pentru a-i reduce la tăcere pe cei care aruncă o lumină asupra faptelor lor greșite”.

Susan Coughtrie, director adjunct al Centrului de Politică Externă (FPC) și copreședinte al Coaliției Anti-SLAPP din Regatul Unit, a declarat: „În urmă cu doi ani, cercetările FPC au identificat Regatul Unit drept principala sursă internațională de amenințări juridice împotriva jurnaliștilor care investighează criminalitatea financiară și corupția. Adoptarea unei legi anti-SLAPPdin Regatul Unit i-ar proteja pe cei care încearcă să descopere faptele rele – sub orice formă – și ar asigura circulația liberă a informațiilor despre chestiuni de interes public, esențiale pentru orice democrație sănătoasă”.

Potrivit The Guardian, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat: „Această problemă este de cea mai mare importanță și este luată în considerare urgent. Intenționăm să introducem propuneri legislative cât mai curând posibil”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *