default-logo

Expoziție itinerantă „Nicolae Iorga – O viață de om așa cum a fost”

 În anul 2021, epidemia provocată de noul coronavirus a continuat să aducă suferință în lume și să pună capăt a noi vieți, cu toate acestea nu a reușit să ucidă frumusețea sufletului și a minții omenești, sâmburele de creativitate și de gândire dat omului prin naștere și cultivat prin studiu și aplicații practice.

Astfel, în întreaga țară au fost organizate expoziții, lansări de carte, conferințe, simpozioane, spectacole, cursuri de vară, ateliere, concursuri, târguri.

Județul Prahova, asemenea multora din această țară, și-a aniversat instituțiile de mare valoare și a adus un prinos de recunoștință marilor personalități aflate la ceas aniversar.

Dacă în alte articole am scris despre Centenarul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești,  despre omagierea poetului național de renume mondial  Nichita Stănescu, despre Expoziția „Mihai I, Regele României. 100 de ani de la naștere”, pe care, născut fiind la Sinaia, prahovenii îl consideră un pic și al lor, despre comemorarea poetului Ion Stratan,  de data aceasta atenția noastră s-a oprit asupra  Expoziției itinerante „Nicolae Iorga – O viață de om așa cum a fost”, organizată de Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, din inițiativa doamnei muzeograf Claudia Giannotti, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea istoricului, profesorului, scriitorului Nicolae Iorga, una din culmile genialității românești.

Spre mândria muzeului, toate exponatele fac parte din fondul documentar al acestuia și majoritatea se remarcă prin ineditul lor.

Începând cu luna decembrie a anului 2021 și până în luna mai a anului 2022, expoziția este găzduită de Muzeul „Casa Domnească” din localitatea Brebu, județul Prahova.

Dar haideți mai bine să vedem împreună cu domnul muzeograf Cristian Răzvan Radu ce se află în această expoziție și cu ce ne ajută ea la cunoașterea personalității marelui savant român de renume mondial!

Personalitatea lui Iorga este prezentată în două texte, prin intermediul unor obiecte care i-au aparținut și în cea mai mare parte prin intermediul aparatului de fotografiat care a reușit să imortalizeze locuri și oameni.

Primul text, un fragment reprodus din cartea cercetătorului prahovean Petre Țurlea „Nicolae Iorga la Vălenii de Munte”, evidențiază împrejurările în care Nicolae Iorga și-a ales ca loc de reședință Vălenii de Munte și anume o călătorie întreprinsă aici împreună cu un cumnat de al său. În textul preluat din Nicolae Iorga „O viață de om așa cum a fost” localitatea, un simplu târg pe atunci, este prezentată cu lumini și umbre. Era prea izolată, greu accesibilă, drumul până aici supus riscurilor, dar încânta și prin liniștea locului și naturalețea locuitorilor.

În cel de-al doilea text personalitatea colosală a lui Nicolae Iorga este prezentată într-un stil concis și curgător. Pe lângă datele exacte, ne rețin atenția și câteva metafore: „o instituție de sine stătătoare”, ”una din cele mai înalte culmi la care s-a ridicat spiritualitatea românească”, „ambasador al gândului și neamului românesc” etc.

Dintre obiectele care i-au aparținut pot fi amintite călimara și pana de scris, ochelarii, un calendar naționalist-democrat din anul 1923, diplome de studii, cât și un bun cultural care a trecut în patrimoniul întregii umanități,  teza de doctorat „Philippe de Mézières”.

Fotografiile, majoritatea expuse în ramă, asemenea unor tablouri, îl prezintă în relație cu familia sa, cu familia regală, cu instituții și personalități ale timpului.

După cum se știe, datorită dezvoltării culturale a orașului stimulată de Nicolae Iorga și aerul blând și curat, acesta  a fost vizitat de mari personalități ale timpului, printre care s-au aflat și membri ai familiei regale. În fotografiile din expoziție pot fi văzute imagini ale reginei Maria, regelui Ferdinand și a lui Carol al II-lea, cel care în calitate de prinț a fost cursantul lui Nicolae Iorga la Universitatea de Vară din Vălenii de Munte și în calitate de rege mărturisea cu admirație: ”Păstrez amintiri frumoase, căci la Vălenii de Munte, a fost prima mea manifestare intelectuală, după ce și eu, ca și alții, am fost pe aici, când mi-am luat bacalaureatul”. (www.historia.ro)

Din ampla corespondență a lui Iorga sunt expuse câteva telegrame reprezentative pentru relația lui cu personalitățile timpului: profesorul Protich, generalul Berthelot, Mihail Sadoveanu, Nicolae Titulescu, André Tardieu.

Alte imagini sunt mărturii ale bogatei activități culturale, politice, științifice desfășurate în plan intern, cât și extern. O fotografie îl înfățișează împreună cu membri ai Ligii Culturale înființate de el însuși în scopuri patriotice și culturale, altele la Veneția, Oslo, Franța, Varșovia, Albania sau împreună cu mari personalități ale timpului: Mircea Cancicov, Savel Rădulescu, Alexandru D. Xenopol.

Expoziția este dominată însă de figura monumentală a savantului român aflat în biroul său, prezentată într-un tablou original realizat în sepia.

Pe lângă valoarea exponatelor din expoziția itinerantă ”Nicolae Iorga – O viață de om așa cum a fost”, nu poți să nu remarci și  grija personalului celor două muzee pentru marile personalitți ale neamului românesc, simțul măsurii, puterea de selecție cu care au realizat această expoziție grăitoare pentru conturarea unor aspecte esențiale ale personalității marelui savant român.

Având în vedere că Nicolae Iorga a devenit un bun al întregii umanități, nu ar fi rău ca expoziția să depășească granițele județului Prahova și să fie cunoscută în întreaga țară.

Elena TRIFAN/UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*