default-logo

Migranții masați la granița Belarusului încă speră să ajungă în UE

Dormind pe saltele într-un depozit din Belarus, sute de migranți din Orientul Mijlociu încă se agață de speranța unui viitor în Europa de Vest, pe măsură ce anul se apropie de sfârșit.

Cei aproape 600 de migranți din țări precum Irak, Turcia, Iran și Siria, se numără printre miile care au zburat în Belarus anul acesta și au încercat să treacă granița împădurită în Polonia.

Uniunea Europeană spune că Belarus i-a încurajat să vină și apoi i-a împins spre graniță într-o încercare deliberată de a destabiliza frontiera de est. Belarus neagă orchestrarea crizei, iar liderul său, Alexander Lukașenko, a spus că este la latitudinea migranților înșiși să decidă dacă vor să se îndrepte spre vest sau să se întoarcă în țările lor de origine. Mulți copii mici se numără printre sutele de oameni care își petrec timpul dormind, stând la coadă pentru mâncare, rătăcind fără țintă prin imensul depozit.

Personalul și voluntarii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) lucrează pentru a înregistra persoanele care doresc să se întoarcă. Dar unii sunt reticenți în a face acest lucru, după ce au cheltuit mii de dolari pentru a ajunge atât de departe. Mohamed Refaad, coordonator senior de operațiuni la OIM, a declarat că guvernul, autoritățile locale și Crucea Roșie din Belarus lucrează cu toții pentru a sprijini migranții, dar este încă nevoie de mai mult ajutor cu hrană, adăpost și educație pentru copii.

Yuri Karay, consilier prezidențial din Belarus, a declarat că cei care au refuzat oferta de zboruri spre casă sunt încă hotărâți să ajungă în Europa.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.