◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Mesajul OSCE pentru București: “Cerem autorităților române să redea capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive ”

 Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la prevederile Decretul privind instituirea stării de urgență în România, care acordă guvernului puteri speciale de a limita libertatea informațiilor din țară.

Împărtășesc preocuparea autorităților române de a combate diseminarea informațiilor false legate de criza de sănătate”, a spus reprezentantul OSCE. „Totuși, în același timp, vreau să reamintesc importanța asigurării fluxului liber de informații, care este o componentă esențială pentru furnizarea de informații publicului cu privire la măsurile vitale necesare pentru a combate virusul, precum și respectarea dreptul mass-media de a raporta politicile guvernamentale și pandemice.
Aceste dispoziții ale decretului de urgență, așa cum stau astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online și nu ar trebui să fie restricționați în mod nejustificat în raportarea lor asupra pandemiei”, a declarat Désir, potrivit unui comunicat de presă al OSCE.

Jurnalismul independent va avea de suferit

Reprezentantul OSCE a remarcat îngrijorări similare ale uniunii naționale de jurnaliști, a altor organizații ale societății civile, precum și ale Federației Europene a Jurnaliștilor în această privință. “Există un mare risc ca noua reglementare să nu penalizeze atât de mult propagatorii de dezinformări, cât va îngreuna jurnalismul independent. Prin urmare, cer autorităților române să redea capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive ”, a spus Désir. “Fac un apel la respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale și ca autoritățile să respecte principiile necesității și proporționalității în orice decizie legată de situația de urgență”, a concluzionat acesta.

ANCOM poate stinge lumina

Potrivit prevederilor decretului privind instituirea stării de urgență în România, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) condusă de fostul premier PSD Sorin Grindeanu, poate închide, la cererea Grupului de Comunicare Strategică, site-uri care promovează știri false legate de coronavirus. De altfel, ANCOM a și intervenit și a închis un astfel de site, la scurt timp după apariția decretului.

foto: OSCE

libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *