◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

A apărut primul număr din 2020 al revistei PERISCOP

Recent a apărut numărul 1 (49) / 2020 al publicației trimestriale Periscop, editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe.

            În Editorialul dedicat împlinirii, la 8 februarie, a 30 de ani de la înființarea Serviciului de Informații Externe se poate citi că instituția „a fost întotdeauna, așa cum demonstrează istoriografia noastră, principalul instrument de avertizare timpurie pentru statul român în fața agresiunilor duse contra sa de statele vecine cu politici revanșarde și revizioniste”, sarcină ce a constituit o activitate deosebit de intensă,„continuată după 1989 de o garnitură de profesioniști, mult întinerită, cu viziuni noi”.

Pentru cei interesați de istoria României, revista inserează în secțiunea intitulată „UN SECOL DE LA TRIANON”, sub titlul „România împotriva revizuirii tratatelor”, magistralele discursuri ținute de Iuliu Maniu, C.I.C Brătianu și Nicolae Titulescu în ședința Adunării Deputaților din 4 aprilie 1934, a căror importanță, ca luare de poziție față de revizionismul ungar și italian, favorizat de ascensiunea regimurilor fasciste în Europa de Vest, este sintetizată de redactorul-șef al publicației, Ioan C. Popa, după cum urmează: „În pofida trecerii atâtor ani, problemele abordate, dar mai ales spiritul de unitate care răzbate din cuvântul vorbitorilor sunt de o actualitate stringentă. Sunt chestiuni de care ar trebui să se țină seama și să-i inspire și pe actualii lideri politici români, aflați la guvernare sau în opoziție, atunci când este vorba de responsabilitate față de soarta și destinele României.” Despre semnificațiile istorice ale semnării Tratatului de la Trianon la 4 iunie 1920 și despre disputele generate de împlinirea Centenarului acestui eveniment putem citi, la aceeași secțiune,în articolele: „100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon” (I. Constantin), „Anul Trianon” (E. Uricaru),„Acțiuni inamicale maghiare privind Transilvania” (M. Iordănescu), „Lumini și umbre la Centenarul Tratatului de Pace de la Trianon” (N. Gălățeanu) și „Ce isprăvi mai fac iredentiștii de la Budapesta” (A. Botez).

            Și numărul actual al revistei Periscop, publicație cu un profil specializat, ne oferă la rubrica „SERVICII SECRETE”, o grupare de articole tematice intitulate: „Spionaj si contraspionaj pe mapamond” (un cuprinzător mozaic al activităților înregistrate în ultima perioadă în domeniu), „CIA și MOSSAD, responsabile de asasinarea generalului iranian Quassem Soleimani”, ambele semnate de Al. Omeag, precum și noi date și interpretări ale unor episoade celebre din istoria spionajului: „KGB și operațiunea „GHOST STORIES” (Al. Omeag),„A fost descoperit cel de-al patrulea spion implicat în proiectul bombei atomice americane” (I. Gatea) și„Robert Maxwell și KGB”(A. Fărău).

            În cadrul rubricii „CULTURA DE SECURITATE, CULTURA POLITICĂ” putem afla idei noi din sfera previziunilor geo-politice, a confruntărilor de idei din lumea contemporană, a relațiilor internaționale actuale: „Anul 2020 – începutul sfârșitului?” (Gh. Dragomir),„Un nou eșec înregistrat de ideologia progresistă” (A. Botez), „O justiție … normală” (M. Manea).

            Secțiunea„ANALIZE POLITICO-STRATEGICE” oferă o serie de analize având la bază preocuparea autorilor pentru aspectele majore ale situației politice și de securitate internaționale cu relevanță pentru interesele geo-strategice aloe României: „Quo vadis NATO?” (A. Botez),„China și piramida puterii” (Al. Omeag),„Republica Moldova continuă să penduleze între Est și Vest” (I. Popa)

            În fine, la rubrica „MEMORIALISTICĂ, CONSEMNĂRI, DEZBATERI” se publică, sub titlul „Unitatea și solidaritatea ne oferă forța de a acționa”, interviul luat de P. Neghiu unui fost cadru de contrainformații externe, care oferă exemple de acțiuni specifice soldate cu succes în prevenirea intențiilor unor entități străine de a aduce prejudicii intereselor economice ale statului român.

RevistaPeriscoppoate fi consultată și pe pagina de internet acxie.ro.(M. Mușat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *