JURNALIȘTI MUREȘENI ACTIVI PE VREME DE PANDEMIE

A apărut revista „Cadran, jurnal mureșean”, publicație editată de trustul editorial „Vatra veche”.

Publicația, condusă de Nicolae Băciuț, se află în al doilea an de apariție și și-a propus să valorifice activitatea creatoare din spațiul mureșean, dar și a autorilor care au afinități elective cu acesta.

Cum era firesc, primele pagini sunt dedicate „Inamicului nevăzut”, care e și titlul editorialului lui Nicolae Băciuț. N. Grigore Lăcrița aduce date lămuritoare despre noţiunile „Coronavirus”, „SARS-CoV-2” şi „COVIT – 19”, modul de manifestare a acestor viruși și preocupările internaționale de a găsi tratamentele eficiente împotriva infectărilor de acest tip.

De la Paris, scriitorul și doctorandul la Sorbona, Darie Ducan, mureșean de origine, radiografiază succint starea din marea metropolă franceză. „Sunt îngrijorat, dar nu panicat” e sintagma definitorie pentru un român la Paris în vreme de pandemie.

Izolată într-un sat mureșean, Idicel, poeta Emilia Amariei trage o concluzie optimistă în articolul său „O lecție dură”: „Cred cu tărie că acest Coronavirus e o lecție dură pentru întreaga omenire, un mesaj divin de întoarcere la dragoste, empatie, compasiune și unitate”.

Alți jurnaliști și scriitori mureșeni și colaboratori din județe megieșe (Nicolae Suciu, Ana Munteanu Drăghici, Gabriella Costescu, Mircea Istrate, Carolina Baldea, Ilie Frandăș, completează tabloul stării de spirit induse de ceea ce unul dintre ei numește „pauză globală”!

Din actualitatea culturală mureșeană sunt reliefate evenimentele din ultima perioadă, de dinaintea declarării stării de urgență, în articole semnate de Ilie Șandru, Florin Bengean, Vasile Luca, Cosmina Marcela Oltean.

Sumarul acestui număr include cronici de carte mureșeană (Nicolae Băciuț, Lacrima Boilă, Cristina Sava, Nicolas Vartan), creație literară (Rodica Puia, Varo Eniko, Emilia Albu, Dan Lăzărescu, Viorica Feierdan), pagini de jurnal teatral (Zeno Fodor), cronici de vernisaje de artă plastică și tradițională, (Roxana Man, Maria Dumitru), pagini de spiritualitate (Gheorghe Nicolae Șincan, pr. Dimitrie Gherman), un amplu interviu cu preotul și jurnalistul Ilie Bucur, realizat de Liliana Moldovan.

Nu în ultimul rând, sunt reliefate acțiuni ale filialei Mureș-Harghita a Uniunii Ziariștilor profesioniști din România. De remarcat că publicația mureșeană „Cadran” este realizată în bună măsură de ziariști ai acestei filiale, ceea ce justifică pe deplin statutul acordat publicației, de a apărea sub egida UZPR.

N. BĂCIUȚ

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.