POEZIE LA EDITURA UZP / ˝Scrisori pe vânt˝

Surprize de câmpie 

Pentru că il cunosc de câteva decenii, de fapt aș putea să spun, forțând puțin mâna lui Cronos, că aproape o jumătate de secol am cutreierat împreună, uneori mai timid alteori mai temerar, șesul nemărginit al literaturii române, prin anii 70 ai veacului trecut întâlnindu-i întâia oară numele într-o revistă, eram convins că nu îmi mai poate produce o surpriză majoră. O anume plurivalență creatoare, în privința mea total liniștitoare, el fiind ,,acasă” indiferent de genul în care se exprimă (proză scurtă, caricatură, epigramă, poezie etc.), m-a făcut să cred că din trenul liricii lui Constantin Stroe nu va face parte vreun vagon care să mă mai surprindă. Iată însă că noua lui carte (SCRISORI PE VÂNT, Editura UZP, 2020) îmi vălurește câmpia așteptărilor, în ce-l privește, cu surprize îmbucurătoare. Inspirat și expresiv încă din titlu, el sparge silențios monotonia Bărăganului metaforic la care trudește, îl brăzdează cu râuri limpezi, răcoritoare ce curg spre a se uni într-un fluviu neașteptat – bucuria lecturii! Cartea aceasta, care este într-un anume fel demonstrația faptului că numeroasele premii literare obținute de a lungul timpului de autor sunt binemeritate, îmi îmbogățește bagajul convingerilor intime cu încă una: orice câmpie, oricât de netedă ar părea pe toată întinderea ei, e capabilă să ascundă oricând vreo surpriză. Împlinirea artistică, atinsă prin acest volum, îmi consolidează impresia pe care o am de mai multă vreme, anume că împrietenirea lui Constantin Stroe cu limba română s-a săvârșit în tihnă. Fără echivoc, definitiv și ireversibil. 
Pentru cititorul grăbit, momit de iluziile raidurilor cotidiene prin câmpiile cine știe căror necunoscute, încerc o croială din materialul clientului: ,,plânsul șoaptei” se consumă ,,preț de un oftat” spre a zămisli ,,fluturi de jurăminte”, buni să însuflețească ,,un trup de cuvinte” ce se călește la ,,focul gândului” în timp ce noi, cititorii, rămânem ,,captivi reveriei”, maturizați de troienirea emoției din trecerile care ,,au nins”!
În finalul acestor rânduri, am să spun ceva ce poate ar fi trebuit să precizez la început. Cu această carte, Constantin Stroe nu o bucură doar pe doamna Ileana, stăpână grijulie a inimii sale(volumul i se dedică cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viață sub curcubeul iubirii reciproce!), ci și pe mulții săi prieteni, surprinși fericit de noua-i arhitectură lirică. 
 
Firiță Carp / UZPR
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.