default-logo

REVISTA VATRA VECHE 4/2020

A apărut revista Vatra veche 4/2020, atât în format printat, cât și electronic. În această variantă, ea este distribuită la apropape 16.000 de adrese de email, din toată lumea. Sloganul revistei, „Români din toate țările, uniți-vă !”, dă una dintre particularitățile acestei publicații lunare de cultură, care încearcă să adune sub cupola ei creații literare ale românilor din largul lumii. Și în această edție, alături de români din țară, semnează articole colaboratori din Canada, SUA, Germania,  Israel, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova.

Număr de număr, în rubrica „Curier” sunt publicate reacții ale cititorilor, din dorința unui dialog permanent cu aceștia.

Dintre reacțiile primite după difuzarea on-line a revistei,  vă semnalăm câteva: „Vă mulțumesc pentru revistă. Cred că urmați linia Daciei Literare. (Irina Goanță), „Fiecare număr se ia la întrecere cu precedentul şi câştigă + mai bogat, mai frumos, ca un ciorchine cu nume noi, neprăfuite, abia ieşite de sub aripa Duhului Sfânt. Meritul lui Nicolae Băciuţ este că ştie cărarea care duce la fântâna slovelor plină de tinereţe fără de bătrâneţe şi astfel VATRA cu cât e mai veche cu atât are flacăra mai nouă! (Dumitru Ichim, Canada), „Un număr excepțional !!! Am citit cu mare bucurie, este foarte binevenit în aceste momente. M-am întâlnit cu oameni cunoscuți și necunoscuți, evenimente și creații de excepție. Ilustrația numărului 4, cu picturile doamnei Ana Ranete,  o împlinire atât de reușită între știință (am înțeles ca este ingineră) și artă. (Alexandra Scherer, Paris).

În editorialul revistei, „Porția de viață”, Nicolae Băciuț semnalează o nedreptate făcută seniorilor, cărora le-a fost restrânsă „porția de viață” la două ore pe zi. „Într-o ipocrită grijă pentru seniorii de peste 65 de ani, limitele temporale de mișcare au fost impuse între 11,00 și 13,00. Nu e de înțeles de ce atunci? Doarme virusul între acele ore?”, accentuează cu ironie amară Nicolae Băciuț nefirescul unei măsuri decise prin „ordonanță militară”.

Din conținutul revistei, reținem articolele semnate de Ioan Aurel Pop, Luminița Cornea, Gheorghe Nicolae Șincan, Radu Ștefan, Ile Șandru, Dumitru Hurubă, Anca Sîrghie, Mircea Sarău, Mircea Daroși, Florian Copcea, Francisc Păcurariu, Theodor Codreanu, Silvia Urdea, Mircea Posada, Nicolae Mătcaș, Radu Ștefan, Nicolae Suciu, Răzvan Ducan, Geo Constantinescu etc.

Poezie, proză, critică și istorie literară, interviuri, evocări, traduceri, cronică plastică, de film etc., un sumar de mare diversitate și substanță, într-o cuprindere geografică și spirituală de larg orizont.

Numărul e ilustrat cu lucrări de Ana Ranete.

NICOLAE BĂCIUȚ

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.