◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Comunicarea în România între degringoladă şi siguranţă

La începutul pandemiei, mesajele de mare interes pentru populație erau lansate pe mai multe voci, de la președintele Klaus Iohannis care anunța una (interdicția persoanelor peste 65 de ani de a mai ieși din case), până la premierul Ludovic Orban, care acuza că „s-au rostogolit informații” false (vârstnicii erau liberi să iasă, doar în anumite condiții). 

Un exemplu care i-a iritat pe mulți a fost faptul că președintele a anunțat introducerea stării de urgență cu două zile înainte de a o instaura efectiv și a anunța măsurile impuse.

De asemenea, măsurile și restricțiile pentru populație, introduse prin ordonanțe militare, au fost anunțate până acum la ore târzii ale nopții, prin eforturile vizibile ale ministrul de Interne Marcel Vela, care le dă citire de pe foi.

Nici până în prezent, autoritățile nu au comunicat public cine face parte din structurile care iau deciziile pe timpul stării de urgență, prevăzute în ordonanțele militare. Ele sunt aprobate de premierul Ludovic Orban, în coordonare cu președintele Klaus Iohannis, însă nu există o asumare transparentă a „structurii de comandă”, ci populația trebuie să se mulțumească doar cu „interfața” de comunicare din persoana ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, și a secretarului de stat Raed Arafat, care coordonează Grupul de Comunicare Strategică.

Însuși acest grup „de comunicare” are o structură netransparentă. Se cunoaște doar că este coordonat de consilierul de comunicare al guvernului liberal, Andi Manciu, și că din el fac parte comunicatori ai structurilor implicate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Grupul este subordonat Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Transparența este abecedarul uşor accesibil, universal, de comunicare în situație de criză. Cineva acolo sus,  le dictează exact contrariul: ca şi cum presa este duşmanul. Asta costă. Lipsa de transparență în asemenea momente este parte din criză, participă la criză. Comunici prompt și transparent, reduci o parte din criză”,

Exemplu:

În ciuda specialiștilor din Grupul de Comunicare, informările acestora sunt contradictorii, în unele cazuri fiind nevoie de erată. „Menționăm că, dintr-o eroare de raportare, decesul anterior comunicat cu numărul 11 a fost deja raportat ca decesul cu numărul 5, în cursul zilei de ieri, 23 martie a.c.”, se arată într-un astfel de comunicat oficial de ieri.

În parcarea aeroportului de la Cluj în care s-au înghesuit 2000 de oameni, s-a prăbuşit statul român. Degringolada care s-a produs la Cluj, arată o radiografie a tumorilor statului român.

În dosul formelor instituționale, toate funcțiile îi sunt atrofiate. Le-au căpușat rețelele corupției, politrucii și amantele, nepoții și obligațiile de partid. Este o degringoladă a muncii, nu o piață a ei. 

Dar cine ar avea nevoie de claritate și predictibilitate, când transportul de persoane a fost, în România, de-a lungul ultimilor 30 de ani, un sinuos traseu al răfuielilor pentru controlul clientelei în detrimentul siguranței acesteia. 

Ca și în cazul instituțiilor de protecție a mediului, în care aerul irespirabil al Bucureștilor nu alertează pe nimeni în afara orelor de program ale ministerului, gărzii sau agenției, la fel s-a întâmplat și la aeroportul din Cluj.

Deși pericolul informării false este real, acest aspect nu scuză, în opinia multor oameni, lipsa de transparență sau, în unele cazuri, chiar restricțiile impuse, motivele care au dus la proteste în multe ţări, diferite din punct de vedere cultural. În alte cazuri, anumite proteste au reprezentat o sursă de inspirație pentru declanșarea altor mișcări sociale. 

În ultima perioadă, s-au înmulţit jafurile, atât la persoane fizice, cât şi la case, depozite, etc. În unele state, oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți, pur și simplu, de sistemul politic al țării. Haos pe aeroporturi, haos la vămi, haos în politică. Parcă România este cuprinsă de haos, iar decidenţii au fost luaţi pe nepregătite.

Marcel Vela a anunțat, marți seară, că Ministerul de Interne a încheiat un acord cu Biserica Ortodoxă Română, în cadrul căruia se vor forma echipaje mixte care vor distribui prescurile de Paște și Lumina Învierii. Acestea vor fi distribuite inclusiv în spitale și centrele de carantinare. Vela a anunțat că măsurile prevăzute în ordonanțele militare referitoare la distanțarea socială vor trebui respectate inclusiv în noaptea de Înviere, fiind interzisă, printre altele, formarea grupurilor mai mari de trei persoane.

„Pâinea binecuvântată numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioșilor vineri, sâmbătă în intervalul orar 7-17 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara bisericilor, cu respectarea măsurilor de protecție (mască, distanță socială marcată exact ca la magazine). În declarația pe proprie răspundere la locul deplasării credinciosul va face precizarea pentru ridicarea Sfintelor Pași și va trece numele locașului de cult” a mai precizat ministrul.

Cu siguranţă sunt  persoane infectate, dar nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatici. Dacă îi trimite să dea Lumină, dau şi virusul.

Este o degringoladă nemaiîntâlnită, dacă n-ar fi de plâns, aş râde cu lacrimi. Cum adică, Poliţia care dă amenzi împarte lumina sfântă? Aşa ceva nu s-a mai întâlnit.

 

Viorica Nicolescu/UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *