◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Este COVID-19 cea mai gravă amenințare la adresa omenirii?

Parteneriat Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România & Conferintele BookLand Evolution (ed. a 7a, 2020)

În 31 decembrie 2019, Organizația Mondiala a Sănătății a fost informata asupra unor cazuri atipice de infecție respiratorie apărută la mai multi oameni din orașul Wuhan / CHINA (cea mai poluata regiune asiatica), sursa fiind una necunoscuta. Pana pe 3 Ianuarie 2020 erau raportate déjà 44 cazuri, iar singurul lucru pe care cei infectați îl aveau în comun era acela ca au vizitat piața cu animale vii din Wuhan. 

Pe 7 ianuarie 2020 autoritățile din China au identificat problema: un nou tip de coronavirus. COVID-19, asa cum a fost denumit, intra în aceeași categorie cu SARS si MERS – boli respiratorii care fac parte din familia de viruși denumită coronavirus. 

Aceste tipuri de virusuri sunt comune la diferite specii de animale, ocazional acestea transmitandu-se si la oameni – intocmai asa s-a intamplat si cu SARS, MERS, presupunandu-se ca la originea acestora stau liliecii, pisicile zibeta si camilele africane.

Primele cazuri de SARS au fost raportate in Asia in 2003 iar rata de deces a fost de 10% (pana la 50% in randul persoanelor de peste 60 ani).

MERS a fost prima data raportat in Arabia Saudita in 2012. In total au fost afectate 27 tari, cu o rata de deces de 34%. 

In prezent (inceput Aprilie 2020) sunt raportate peste 1,000,000 cazuri de COVID-19, dintre care peste 200,000 s-au vindecat, rata mortalitatii fiind de ~5% (in comparatie, gripa sezoniera, pentru care exista si vaccin, ucide sub 1% din cei infectati).

Pe 11 Martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca epidemia de coronavirus este oficial pandemie.  De precizat ca ultima pandemie declarata a fost cea provocata de virusul H1N1 în 2009. 

Zeci de companii si grupuri academice au anuntat programe de dezvoltare a vaccinurilor COVID-19, deja prefigurandu-se primul vaccin dezvoltat de compania de biotehnologii Moderna Therapeutics. Actualmente se desfasoara faza I de testare pe oameni, 45 voluntari din Seattle (USA) primind prima doza de vaccin pe 16 Martie. Insa chiar daca testul va functiona, conform expertilor, un vaccin oficial nu va putea fi disponibil mai devreme de 1 an.

E important de stiut faptul ca mai toate virusurile din ultima suta de ani provin de pe teritoriul Asiei si ca cercetatorii se asteptau inca din 2019 la un eveniment de acest gen. OMS declara atunci: „Ne aflam in pragul unei crize mondiale in ce priveste bolile infectioase. Nicio tara nu se afla in afara pericolului“. Pentru prima oara cele 3 parti implicate in controlarea acestei pandemii si-au dat mana – guvernanti, medici, oameni – la ora actuala miliarde de oameni fiind in carantina, eveniment fara precedent in istoria omenirii. Insa istoria va judeca daca aceasta masura radicala a adus realmente vreun beneficiu omenirii. Vocile care critica situatia actuala aduc drept argument faptul ca 99% dintre victimele coronavirusului sufereau de alte boli cronice: 75% dintre decedati aveau doua sau mai multe boli, 50% aveau trei sau mai multe boli. Oare se fac intentionat greseli de identificare a cauzei mortii?

De CE murim?

~60 milioane persoane mor anual. Doar 10 milioane de batranete. Restul de boli mai vechi sau mai noi, pe primele 3 locuri aflandu-se bolile cardiovasculare (18 milioane), cancerul (10 milioane) si afectiunile respiratorii (7 milioane):

Iata o parte dintre bolile infectioase noi, aparute in ultimii 40 ani:

1976 Boala legionarului / Statele Unite

1976 Criptosporidioza / Statele Unite

1976 Febra hemoragica Ebola / Zair

1977 Hantavirusul / Coreea

1980 Hepatita D (Delta) / Italia

1980 Virusul limfotropic uman tip T-1 / Japonia

1981 SIDA / Statele Unite

1982 E. coli O157:H7 / Statele Unite

1988 Salmonella enteritidis PT4 / Marea Britanie

1989 Hepatita C / Statele Unite

1991 Febra hemoragica venezuelana / Venezuela

1992 Holera vibrio O139 / India

1994 Febra hemoragica braziliana / Brazilia

1994 Morbillivirusul uman si cabalin / Australia

2002 SARS / China

2009 Gripa tip A(H1N1) – porcina / Mexic

2015 MERS / Arabia Saudita

 

Principalele cauze ale raspandirii bolilor sunt lipsa de igiena si educatie, saracia, lipsa apei potabile, cresterea aglomeratiilor urbane. Secole la rand simplele reguli de igiena nu au fost adoptate de toate popoarele, cu toata insistenta medicilor sau autoritatilor. Acum, „multumita” infectiei rapide cu coronavirus, putem spune ca in sfarsit am facut cel mai mare progres in igiena umana: ne spalam mainile cu sapun.

In era digitala, inca se moare de boli antice.

ANUAL in lume:

  • Tuberculoza ucide 1.2 milioane oameni
  • Malaria ucide 0.7 milioane oameni
  • Rujeola ucide 140,000 oameni
  • Holera ucide 120,000 oameni
  • Febra galbena ucide 30,000 oameni
  • Febra denga ucide 25,000 oameni

Insa, stiati ca in fiecare minut in lume mor 105 oameni?

  • 1 copil moare de malarie in fiecare secunda
  • 1 copil moare de foame la fiecare 3 secunde. 
  • 1 copil moare din cauza deshidratarii diareice la fiecare 18 secunde?
  • 1 copil moare de pneumonie la fiecare 39 secunde?

 

„In ultimii 20 ani au aparut cel putin 30 de noi boli care ameninta sanatatea a sute de milioane de oameni. Pentru multe dintre aceste boli nu exista niciun tratament, nicio vindecare si niciun vaccin, iar posibilitatea de a le preveni sau controla este limitata“. – Organizatia Mondiala a Sanatatii   

 

Big Brother sau Teoria conspiratiei

Intr-o stare de urgenta mondiala, teama pentru propria viata il va determina pe individ sa creada fara echivoc informatiile transmise de oficialitati si sa respecte fara drept de apel noile reguli, chiar daca cu pretul renuntarii la libertatile lui cele mai pretioase. Fiindca atunci cand oamenii au de ales intre intimitate si sanatate, aleg sanatatea! 

Obligativitatea de a sta in casa duce automat la exprimarea noastra in mediul online, in calitate de consumatori sau creatori de continut. Astfel ca guvernele se vor baza din ce in ce mai mult pe senzorii omniprezenti si algoritmii puternici din mediul virtual. Deja oamenii, folosind telefoane inteligente cu camera foto, si-au expus identitatea, faţa, obiceiurile, preferintele, prietenii, dusmanii. 

Urmatoarele gadget-uri pe care vom fi obligati sa le purtam vor raporta datele noastre biometrice in masa (proprietati biologice, de comportament, caracteristici psihologice, trasaturi sau actiuni repetate), astfel ca cei care vor colecta aceste date vor ajunge sa ne cunoasca cu mult mai bine decat ne cunoastem noi insine. Ne vor intui preferintele, ne vor analiza emotiile, ne vor manipula si ne vor vinde mai eficient produse / situatii / oameni (politicieni / artisti / sportivi etc).

 

CUM ne va schimba viata COVID-19?

  • Ne vom fi obisnuit deja cu supravegherea totalitara si responsabilizarea impusa de autoritati
  • Monitorizarea biometrica va reprezenta o nomalitate in procesul de transparentizare a existentei fiecaruia dintre noi
  • Vom lucra tot mai mult de acasa
  • Vom comanda tot mai mult online (vor rezista doar restaurantele/cafenelele care fac livrari la domiciliu)
  • Nu vom mai merge la cinema (le inlocuim cu Netflix sau programe tip realitate virtuala)
  • Ne vom trai viata tot mai mult in mediul online (platforme tip Second Life, aplicatii, jocuri)
  • Vom renunta la bancnote / monede. Toate mijloacele de plata vor fi virtuale.
  • Vom evita aglomerarile urbane
  • Social ne vom distanta tot mai mult unii de altii
  • Nu vom mai da mana / nu ne vom mai saruta pe obraji
  • Vom opta pentru relatii personale cu mai putin angajament afectiv, casatoriile rarindu-se
  • Vom folosi dezinfectant mai des
  • Ne vom descalta la intrarea in casa
  • In afara casei vom purta masca
  • Ne vom crea un stoc permanent de produse in camara (unii vor opta pentru buncare sub pamant)
  • Ne vom vaccina, posibil obligatoriu (si toate miscarile anti-vaccinare vor fi reduse definitiv la tacere)
  • Vom folosi tot mai des aplicatii medicale online in locul vizitelor la doctor (telemedicina)
  • Sistemul actual invatamant va migra inspre cel ‚la distanta’ (si vor fi tot mai multi copii home-schooled)
  • Relatia cu Dumnezeu se va schimba, prezenta enoriasilor in locatiile de cult fiind tot mai redusa
  • Vom vota electronic

Epidemiile si pandemiile au adus de fiecare data schimbari in istoria lumii si evolutia individului, modelandu-l. „Furtuna” va trece si cu siguranta omenirea va supravietui, insa vom locui într-o lume diferita. Cat de diferita? Vom vedea…pentru ca in doar cateva saptamani toate obiceiurile noastre ‚de-o viata’ se vor schimba. Destul de rapid, nu-i asa? Poate ca anul 1 milion, in care s-a prezis ca vom deveni integral fiinte digitale, e mai aproape decat credeam… 

„Nu cei mai puternici sau cei mai inteligenti supravietuiesc, ci cei care se adapteaza cel mai usor” – Charles Darwin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *