◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Nouă întrebări adresate sociologului și viitorologului  Johan Galtung la începutul anului 2019

Începutul anului, prilej de bilanț și de luare-aminte, ne oferă și de această dată ocazia de a lua pulsul controversatelor noastre vremuri. Am adresat sociologului și viitorologului norvegian Johan Galtung un set de întrebări legate de  tabloul geopolitic actual, atât de greu de descifrat. Cunoscut pentru ascuțimea sa de minte și acuratețea previziunilor sale, octogenarul cu vederi adesea surprinzătoarea răspuns cu amabilitate invitației mele. Viziunea sa asupra lumii, a Europei și a României poate servi drept punct de pornire în discuțiile noastre despre viitor.

Cum garanții nu există, timpul e singurul care poate dovedi exactitatea acestor prognoze. Nu ne rămâne decât să urmărim evoluția evenimentelor pe alunecosul parchet al disputelor internaționale și, în acord cu preocuparea primordială a celebrului om de știință – rezolvarea pașnică a conflictelor de pe mapamond – să sperăm că vom avea parte de soluții lipsite de violență, avatajoase pentru noi toți. Tonusul său optimist și prospețimea ideilor sunt deja de pe acum un exemplu demn de urmat.

  1. Credeți că Donald Trump va reuși să finalizeze mandatul său de Președinte al SUA, sau mai degrabă va fi stopat, înlăturat sau compromis de interesele celor din „deep state”?
    Johan Galtung:Nu cred că va finaliza mandatul. Forțele care i se opun sunt extrem de puternice, dar, pe de altă parte, și el dă dovadă de o surprinzătoare capacitate de supraviețuire. Pur și simplu nu știu ce să răspund la întrebarea aceasta.
  2. Cât de mult va mai crește China? Va câștiga jocul de GO pe care-l joacă acum pe harta lumii?
    Johan Galtung: Nu există limite ale creșterii Chinei, datorită faptului că dispune de o populație enormă, capabilă să se mobilizeze cu trup și suflet, mergând până la abandonul complet în mâinile statului. O mare deosebire față de SUA, care-și abandonează în cădere liberă cetățenii, fără plasă.
  3. Se va revărsa Africa peste Europa, într-un fel de răzbunare revanșardă față de puterile coloniale din trecut?
    Johan Galtung:Da. Până acum am asistat doar la începutul acestui fenomen. Vor suferi în special puterile coloniale majore, Anglia și Franța. Italia mai puțin, grație gestului cererii de scuze, făcut de Berlusconi pentru anul 1911.
  4. Ce se va întâmpla cu Ucraina, în special după separarea Patriarhiei Ortodoxe de Moscova?Va avea România în curând o graniță directă cu Rusia?
    Johan Galtung:Ucrainenii vor iniția o acțiune de purificare etnică, respingând rușii prin expulzări și prin violență, inclusiv prin moarte de om.
  5. Se va finaliza Brexitul, sau va reveni Marea Britanie la Uniunea Europeană? Vor mai părăsi și alte țări Uniunea Europeană?
    Johan Galtung:Brexitul se va duce la bun sfârșit, dar va continua să existe o colaborare strânsă cu Uniunea Europeană, din cauză că Londra este importantă pentru piața financiară și, concomitent, UE este un partener valoros.
  6. Ce părere aveți despre despre Paris Statement din octombrie 2017 (Declaratia de la Paris, „A Europe We Can Believe In”), semnată de 13 filosofi conservatori?
    Johan Galtung: Concepția lor despre„Europa” este prea limitată. Din punctul meu de vedere, trebuie să includem în ea și întreaga Rusie. Fără-ndoială avem de-a face cu o viziune individualistă.
  7. Asistăm la o revenire benefică spre statul-națiune, spre naționalismul pozitiv, ca urmare a globalizării prea grăbite și agresive?
    Johan Galtung:Da, inclusiv ca reacție la Eu-rizare.
  8. Recomandați unei țări ca România să adere la moneda euro?
    Johan Galtung:Sfatul meu general este să se continue cu ambele monede, deci să se păstreze cea națională și să adauge euro, cu condiția să fie legate între ele printr-o marjă de conversie foarte strânsă.
  9. Ce părere aveți despre conceptul de „societate deschisă”?
    Johan Galtung: Îmi place ideea de transparență și invitația lansată outsiderilor de a participa din interior la dezbateri și la dialog.

Gabriela Căluțiu Sonnenberg
UZPR / Spania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *