◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

”OSCARURILE” JURNALISMULUI SPORTIV INTERNAȚIONAL

Premiile Asociației Internaționale a Presei Sportive 2019

DUMITRU GRAUR – bronz la categoria ”Cel mai bun editorial” * LUCIAN OPREA – locul 7 la categoria ”web-blog” * AIPS Sport Media Awards – cele mai înalte distincții internaționale în industria media de sport

LAUSANNE. Gala Premiilor Asociației Internaționale a Presei Sportive. O demonstrație la cel mai înalt nivel – din toate punctele de vedere -, că jurnalismul sportiv (presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, e.media) nu se rezumă (de altfel, nici nu a făcut-o vreodată) la doar a consemna rezultate, ci a făcut din terenul sportului și un ”teren” al unor veritabile creații, indiferent de modul de exprimare.

Trofeul, inspirat de ”pana” utilizată în trecut pentru a scrie scrisori, are o adâncă semnificație, iar dacă, astăzi, pana și cerneala au fost înlocuite cu sunetele tastaturii computerelor, chiar și în această era digitală, arta convingătoare de a spune o poveste, în scris sau imagine, a rămas aceiași.

Au argumentat cu brio această idee și ziariștii români care au candidat pentru ”Oscarurile” 2019 ale presei sportive internaționale, într-un concurs cu1273 de realizări gazetărești prezentate de jurnaliști din 119 țări din Africa, America, Asia, Europa și Oceania, la 8 categorii (Editorial / articol fond; Reportaj / Interviu; Foto acțiune; Foto portofoliu; TV video – profil; TV video – documentar; Radio; Web-Blog).

Și, spre cinstea lor și a breslei noastre, ei s-au aflat în prim-plan, mai ales prin DUMITRU GRAUR (Sport în România), președintele APSR, membru al Comitetului Executiv al AIPS Europa, care a primit ”bronzul” la categoria ”Cel mai bun editorial”, precum și de LUCIAN OPREA, locul 7 la categoria ”Web-Blog”, dar evidențieri speciale trebuie menționate și pentru Andreea Giuglea (Decât o revistă) și Cristian Vlad (Sport în România), aflați, la rândul lor, în zona de sus a ierarhiilor, recunoașterea venind de la însuși colegii din întreaga lume.

Iar ca o curiozitate, articolele cu care au intrat, fiecare independent, în marea dispută internațională au avut un ”personaj” comun: Simona Halep! Și, se poate spune că, glumind sau nu (!), jocul și performanțele Simonei au oferit motive de inspirație, iar așii săi câștigători ”puncte” prețioase autorilor în acest mare turneu ai ziaristicii sportive mondiale.

BEAU RIVAGE PALACE HOTEL. Pe malul Lacului Leman, cu Alpii la orizont. Zidurile clădirii maiestuoase ar putea spune ”1001 povești nemuritoare” despre evenimente cu adevarat de referință care au avut loc aici, despre politicieni ce au scris istorie, despre familii regale, despreartiști și scriitori–Împăratul Hirohito, Nelson Mandela, Regele Hussein al Jordaniei,Jean-Jacques Rousseau, Wolfgang Goethe, Madame De Staël, Chateaubriand, Lord Byron, Voltaire, Alexandre Dumas (tatăl), Victor Hugo, Charles Dickens, Richard Strauss, Coco Chanel, Maurice Béjart, Audrey Hepburn, Gary Cooper și nu în ultimul rând Pierre De Coubertin sau Juan Antonio Samaranch -, despre invitați celebri, despre toți cei care, din 1861 și până azi, au trecut pragul acestei bijuterii arhitectonice, aflată între cele 8 300 de ”bunuride mare importanță națională” ale patrimoniului cultural elvețian.

21 ianuarie 2019. Sala Sandoz. Bijuteria HoteluluiBeau Rivage Palace. Cadru majestuos, grandios și unic pentruGala”Premiilor Asociației Internaționale a Presei Sportive”. Cu invitați de marcă. Thomas Bach – președinte CIO, Yu Zaiqing – vice-președinte CIO,Marius Vizer – președinte FIJ, Ruben Houkes (judoka) – campion mondial,Liu Ruiqi – președinte Heng Yuan Xiang Group, Young Taek Cho – vice-președinte Gwangju 2019, David Evangelista – președinte Special Olympics Europe Eurasia și mulți alți reprezentanți ai federațiilor internaționale și continentale cu sediul în ”Capitala olimpismului”. Cum, de asemenea, au fost prezenți membrii Comitetului Executiv al AIPS și reprezentanții a 94 de Asociații Naționale ale Presei Sportive.

Difuzată în direct, prin intermediul Facebook și, de asemenea, prin intermediul serviciului WorldFeed al Eurovision, în colaborare cu AFP, mai mult de 1000 de broadcastersdin întreaga lume ”au ridicat” semnalul, astfel că Ceremonia de Premiere, care l-a avut ca prezentator pe celebrul atlet Jonathan Edwards, Cavaler al Ordinului Britanic, campion olimpic, mondial, continental, acum reputat comentator pentru BBC și Eurosport, a avut o acoperire cu adevărat globală.

RECUNOAȘTEREA EXCELENȚEI. Cei 1273 de postulanți au trecut prin sita extrem de deasă a unui juriu foarte exigent și imparțial, juriu din care am avut onoarea să fac și eu parte, alături de jurnaliști cu o reputație deosebită: Gianni Merlo (Italia) – președinte AIPS, Charles Camenzuli (Malta) – presedinte AIPS Europe, Jura Ozmec (Croația) – secretar general AIPS, Ioannis Daras (Grecia), Mohammed Hiji (Qatar), Vicente Datoli (Brazilia), Josef Langer (Austria), Hee Don Jung (Koreea), Jean Paul Savart (Franța), Hiroshi Takeuchi (Japonia) sau Vincent Amalvy (Franța), Jaap de Groot (Olanda), Donna de Varona (SUA), Nawal El Moutawakel (Maroc), Ark Gleson (Africa de Sud), Shisuke Kobayashi (Japonia), Roslyn Morris (Australia), Steve Wilson (SUA), Jie Zhou (China)…  Nu a fost ușor să iei decizia corectă, ba dimpotrivă, pentru a fi siguri că nu greșesc, membrii juriului au luat”la mână”, de câteva ori, fiecare categorie, citind și recitind fiecare articol, văzând și revăzând fiecare fotografie sau reportaj TV, ascultând și reascultând fiecare comentariu Radio, accesand fiecare blog,  în toate limbile pământului, pentru a cerne și a se ajunge, rând pe rând, de la câteva sute de intrări, la primii 30, de acolo la cei dintâi 20, apoi la ”top 10” și, în final, la podium… Și a fost greu, foarte greu, pentru că aproape toate articolele sau fotografiile, reportajele video sau audio au fost de un nivel publicistic deosebit. Cum, desigur, nu a fost ușoară nici așteptarea rezultatelor, emoțiile și speranțele concurenților dea urca pe podiumul de premiere fiind la intensitate maximă…

AIPS Sport Media Awards reprezintă cea mai înaltă distincție internațională în industria media de sport, oferind o recunoaștere a celor mai bune realizări pe toate platformele, de la fotografie la video, de la print la digital, de la podcast-uri la blog-uri de sport. Bazat pe premisa că sportul este un instrument valoros pentru educație și cultură, AIPS – organismul profesional de vârf, reprezentând mass-media sportivă internațională, cu mai mult de 9000 de membri in intreaga lume -, i-a celebrat pe acei profesioniști care continuă să producă conținutul cel mai bun, cel mai creativ la nivel mondial. AIPS Sport Media Awards sunt o recunoaștere a excelenței în presa sportivă, ca parte a unei dorințe unanime de a investi în cultură și jurnalism sportiv, de a proteja integritatea profesiei,  îndemnând aflarea de noi orizonturi, de noi surse de inspirație pentru jurnaliștii sportivi de pretutindeni”, spunea Gianni Merlo, președintele AIPS.

BRONZUL DE AUR. Iar aflarea pe podium a cunoscutului comentator Dumitru Graur, care străbate de ani buni această veritabilă mare și agitată lume a presei, consemnează, totodată, și valoarea jurnalismului sportiv din România, ca parte importantă a jurnalismului international. „Acest Trofeueste unul dintre cele mai importanteprimite de un jurnalist sportiv în întreaga istoria jurnalismului în România, și sunt foarte mândru de el. Cu atât mai mult, cu cât această recunoaștere vine tocmai din partea colegilor din lumea întreagă.”…

Au fost admise în concurs 226 de articole la Categoria Editorial, multe foarte multe având ca autori nume celebre de la prestigioase publicații din înreaga lume. Dar,”Lacrimi de comentator bătrân”, editorialul din revista ”Sport în România”, a impresionat pe membrii juriului (chiar și atunci când a fost prezentată în variant engleză), urcând, după fiecare jurizare, treptele spre podium. Iar… Simona Halep i-a fost”steaua” călăuzitoare. „A fost un sentiment foarte plăcut, o senzație de realizare și de confirmare. Editorialul l-am scris, dacă pot spune astfel, direct din inimă, fiind încărcat de o emoție reală. Momentul adevărului, al premierii, a fost plin de bucurie și m-a făcut mândru, gândindu-mă la întreaga noastră breaslă…”, a declarat Dumitru Graur.

Am putea spune, și nu greșim, că succesul colegului Dumitru Graur a fost susținut de o altă prezență în zona de sus, cea a lui Lucian Oprea, cu o activitate in presă de patru decenii și jumătate, care a ocupat locul 7 la Categoria Web-Blog, o categorie care a avut la start 66 de inscrieri.”În ceea ce mă privește, această experiență a fost una deosebită, pentru ca am reușit să trec prin furcile caudine ale unui juriu select, survolând, pe rând, selectii dure. Victoria a fost obținută de Yin Ma, o bloggeriță din China, deci cu posibilitatea unui număr imens de accesări, iar locul secund a fost ocupat britanicul Nick Buttler, susținut de platforma mondiala ”insidethegames”, deci, la rându-I, cu un suport tehnic formidabil. Or, intreprinderea de față este una personală, gratuită, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al preluărilor, pasiune pură, din dragoste pentru sport, precum si pentru sportive…”, declara Lucian Oprea. Și, din nou, nu numai întreg blogul a fost apreciat, prin promptitudinea și diversitatea informației, ci și prin calitatea materialelor, cele având-o în prim-plan pe Simona Halep asigurând un suport solidaprecierilor.

IMPORTANT E SĂ PARTCIPI. „Pe lângă talentul și munca grea, trebuie să iubești sportul pentru a putea spune o poveste fascinantă…” spunea cunoscutul journalist austriac Michael Kuhn, laureat pentru întreaga activitate. Pe această linie se înscriu și colegii Andrea  Giuglea (Doar O Revistă), cu al său articol ”Simona Halep – Teoria pașilor mici”, și Cristian Vlad (Sport în România), al cărui material principal a fost ”Simona de România”, ambii în competiție la cea mai aglomerată categorie, ”Written Best Colour Piece”, cu 344 de jurnaliști pe linia de plecare din SUA, Egipt, Paraguay, Spania, Argentina, Danemarca, Muntenegru, Chile, Germania, India, Italia, Rusia, Bulgaria etc. Iar locul ocupat, între primii 30, este mai mult decât onorant.

Pentru a respecta adevarul, mai trebuie să spunem că la categoria ”Foto – acțiune” (276 fotoreporteri) a fost prezent și Zsoltan Halmagy (Szekelyhon), dar, având adversari de calibru din lumea fotografiei sportive, nu a reușit să treacă de preliminarii.

Pierre de Coubertin, el însuși ziarist, părintele Jocurilor Olimpice moderne, cel care și-a purtat cândva pașii și prin sala în care a avut loc, după amar de ani și ani, Ceremonia de premiere, a lansat către eternitate acea frază memorabilă ”Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viata nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cuceresti, ci să lupți bine”.

Aplauze în picioare în fabuloasa Sala de bal ”Sandoz”, aici unde au avut loc multe evenimente remarcabile – de la negocierile Tratatului de la Lausanne la nunta lui Phil Collins -, și acum, desigur, la Ceremonia de Premiere a Oscarurilor jurnalismului sportive internațional.

Cortina s-a lăsat peste o primă ediție plină de succes a ”AIPS Sport Media Awards”, o celebrare a excelenței în mass-media sportivă.

În martie, va debuta o nouă ediție, cu finala la Londra, în februarie 2020.

Amintiți-vă spusele lui Pierre de Coubertin…

Podiumurile AIPS Sport Media Awards 2019:

Editorial

  1. Igor Rabiner (Sport-Express – Rusia)
  2. Oliver Brown (The Daily Telegraph – Marea Britanie)
  3. Dumitru Graur (Sport în Romania – România)

Weblog

  1. Yin Ma (We Love Volley – China)
  2. Nick Butler (Insidethegames.Biz – M. Britanie)
  3. Ubaldo Scanagatta (Ubitennis.com – Italia)
  4. Lucian Oprea (lucianopreasport – România

 Writing – Best Colour Piece

  1. José Ignacio Pérez Hernández (Marca – Spain)
  2. Antje Windmann (Der Spiegel – Germania)
  3. Christof Gertsch / Mikael Krogerus (Das Magazin/Tamedia – Elveția)

Fotografie – Actiune

  1. Vincent Riemersma (PZC – Olanda)
  2. Alexey Filippov (Sputnik – Rusia)
  3. Norbert Schmidt (Sports Photo – Germania)

Fotografie – Portfoliu

  1. Adam Pretty (Getty Images – Germania)
  2. Xu Liu (Xinhua – China)
  3. Patrick B. Kraemer (EPA / Keystone – Elveția)

Video – Documentar

  1. Emanuela Audisio (3d Produzioni – Italia)
  2. Dan Goldberg (Mint Pictures – Australia)
  3. He Zhu (CCTV Sports – China)

Video – Athlete Profile

  1. Diego Hurtado De Mendoza / Gregg Groggel / Peter Berg (Olympic Channel – Spania)
  2. Anthony Audureau (Demain Dakar – Franța)
  3. Emanuela Audisio (3d Produzioni – Italia)

Audio

  1. Pirmin Styrnol (SWR2 – Germania)
  2. Aaron Kearney, Orchids Bloom (ABC Radio – Australia)
  3. Dario Ricci, Franco Nones (Radio24 – Italy)

Emanuel FANTANEANU

Membru Comitetul Executiv AIPS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *