◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Studenţii Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa elaborează viziere pentru protecţie

Un grup de iniţiativă format din studenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa elaborează viziere pentru protecţie ce urmează a fi distribuite unităţilor sanitare, confruntate în această perioadă cu mari probleme de aprovizionare, în special pe palierul echipamentelor de protecţie.

„În vremuri de restrişte nu putem fi nepăsători. Ne străduim prin muncă şi ne alăturăm celor din prima linie, voluntar, în lupta pentru combaterea virusului COVID-19. Asigurându-ne că mesajul şi efortul nostru sunt recepţionate, nădăjduim că putem depăşi împreună, cu bine, astfel de momente grele prin implicare, dând valoare comunităţii în care trăim”, a declarat rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, Christian Chioncel.

Pentru că înţelege contextul actual, universitatea reşiţeană, din iniţiativa dr. ing. Relu Ciubotariu şi a studentului Deian Ardeljan din cadrul Facultăţii de Inginerie şi Management, apelează la comunitatea locală, şi nu numai, să se alăture acestui demers pentru a putea onora numărul mare de cereri.

„Ideea producerii de viziere pentru protecţie a fost preluată din social-media, acolo unde circulă foarte multă informaţie şi iniţiative în acest sens. Pentru că pe noi ne caracterizează voluntariatul, am privit-o ca pe o provocare şi ne-am gândit să o facem într-un cadru organizat. Pentru început am încercat să identificăm cât de mare e nevoia şi ne-am alăturat mai multor grupuri cu astfel de iniţiative din ţară, pentru ca mai apoi să ne apucăm de treabă. În ceea ce priveşte procesul de producţie al vizierelor, un prim pas în reprezintă realizarea modelului digital, iar al doilea pas constă în convertirea acestui model digital într-un fişier stereolitografic, un fişier acceptat de imprimantele de tip 3D. În cea de-a treia etapă, se verifică şi se corectează eventualele erori, după care se elaborează primul prototip, se încearcă produsul pentru ca mai apoi să se facă ultimele corecturi şi se dă aprobarea pentru producere în serie”, explică dr. ing. Relu Ciubotariu.

Tehnologia aditivă este un proces de fabricare a obiectelor solide tridimensionale, în care se adaugă strat după strat. Obiectele fizice sunt produse folosind datele acelui model digital, iar prin imprimarea acestor fişiere de tip STL se permite crearea de structuri şi părţi complexe, care nu pot fi produse prin metode convenţionale. Astfel, însă, pot fi create geometrii complexe ce asigură o mare libertate în design.

Timpul alocat pentru producerea unui vizier depinde de geometria acestuia. Dacă la început era nevoie de circa trei ore pentru primul prototip de vizier, în prezent, timpul este redus la jumătate, pentru că s-a reuşit să eliminarea erorilor. Deocamdată, materia primă este asigurată din resurse proprii, iar pentru că cererea este mare, grupul de iniţiativă face un apel la comunitatea locală să li se alăture în acest demers. Toate aceste viziere vor fi distribuite la unităţile sanitare aflate în dificultate, dar şi altor unităţi din prima linie de la care există solicitări, cum sunt, de exemplu, jandarmii, poliţiştii ori pompierii.

„Am ales să mă implic pentru că aşa este în natura oamenilor să îi ajute pe alţii şi acum am găsit o modalitate prin care pot să-mi pun cunoştinţele şi abilităţile mele în practică pentru a-mi ajuta semenii, pentru a contribui la o societate mai puternică. În plus, dând eu un exemplu, poate vor fi şi alţii care mă vor urma”, spune Deian Ardeljan, din Serbia, student în anul III la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, membru al grupului de iniţiativă. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *