◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Reziduurile industriei alimentare pot reduce dependența de gaz

Guvernele europene s-au confruntat cu un scenariu dificil de când Rusia a lansat invazia Ucrainei, pe de o parte introducând sancțiuni împotriva regimului lui Putin și a oamenilor de afaceri bogați apropiați lui, în timp ce pe de altă parte continuând să cumpere milioane de dolari de gaz în fiecare zi din Rusia. Europa primește aproximativ jumătate din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, iar unele țări au fost reticente să urmeze SUA în impunerea unei interdicții asupra importurilor de combustibili fosili din Rusia. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a decis recent să stabilească obiective noi, ambițioase pentru producția de biometan și alte surse de combustibil în Europa. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit”. Asta înseamnă înlocuirea a aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc cu gaz din alte surse și utilizarea unei varietăți de energii alternative. Comisia speră că biometanul poate înlocui echivalentul a 35 de miliarde de metri cubi până în 2030, o creștere de peste 10 ori față de producția europeană de biometan de astăzi, de numai aproximativ 3 miliarde de metri cubi.
Pe măsură ce prețurile gazelor au atins niveluri record, o alternativă regenerabilă la gazul fosil provine din deșeurile alimentare, nămolurile agricole și canalizare. Într-o mare instalație industrială, nu departe de sud-vestul capitalei Irlandei, Dublin, un bărbat spune că deșeurile alimentare vechi și gunoiul de grajd de porc pot ajuta Europa să lupte împotriva schimbărilor climatice și să-și reducă dependența de Rusia pentru energie. Billy Costello explică că materia organică în descompunere eliberează biogaz, pe care firme precum Green Generation, cea pe care o conduce, îl pot colecta și purifica pentru a produce metan, sau biometan, așa cum se numește atunci când provine din astfel de surse. „Este o oportunitate de a găsi alte surse de energie decât gazul natural furnizat de Rusia și, astfel, să ne distanțăm de regimul lui Vladimir Putin”, spune antreprenorul, citat de BBC. De asemenea, la uzina Green Generation, alimente învechite dintr-un lanț de supermarketuri, gunoi de grajd de la o fermă de porci din apropiere și alte deșeuri sunt aruncate într-un digestor anaerob gigant. Costello are o gamă largă de cumpărători pentru biometanul pe care îl colectează din acest sistem, inclusiv clienți din Marea Britanie, care îl folosesc în vehiculele rutiere alimentate cu gaz. Biometanul, fiind chimic identic cu gazul natural, poate fi, de asemenea, ars pentru a produce energie electrică sau trimis prin intermediul unei rețele de gaze la cazanele de uz casnic. Aproximativ jumătate din biometanul consumat în Europa în 2015 a fost folosit pentru încălzirea locuințelor.
Există două diferențe cheie între gazul natural și biometan. În primul rând, captarea acestuia din materialele în descompunere previne eliberarea directă a metanului, care altfel ar fi scăpat în atmosferă. Acest lucru este important, deoarece metanul este un gaz cu efect de seră care este de aproximativ 84 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon atunci când este măsurat pe o perioadă de 20 de ani. Când este ars, biometanul eliberează doar carbon care era deja în circulație, în timp ce gazul natural, fiind un combustibil fosil, eliberează carbon care altfel ar fi rămas blocat sub pământ. În al doilea rând, biometanul poate fi produs în mai multe locații decât gazul natural, ceea ce înseamnă că țările pot evita să se bazeze pe cele cu rezerve de combustibili fosili. Billy Costello spune că există o mulțime de deșeuri care se irosesc și care ar putea fi, în schimb, procesate de industria biogazului. Instalaţiile anaerobe pot funcționa cu o mare varietate de materiale sau materii prime, inclusiv nămol de epurare, grăsime animală, alge marine, deșeuri forestiere, precum și alimente casnice aruncate și gunoi de grajd animal.
Între timp, Agenția Internațională pentru Energie atrage atenția că există „potențial limitat” de a crește producția de biometan pe termen scurt, din cauza timpului necesar pentru astfel de proiecte. Agenția sugerează că o serie de măsuri diferite, inclusiv creșterea importurilor de gaze din țări în afară de Rusia, trebuie combinate pentru a se obține un total de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi în aprovizionarea cu gaze alternative pe termen scurt.
Indiferent dacă obiectivul Comisiei este realizabil sau nu, susținătorii din industrie spun că producția de biometan ar putea crește masiv în următorii ani, adaugă BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *