◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ziua Românilor de Pretutindeni: Klaus Iohannis și Ludovic Orban le-au transmis mesaje celor plecați în străinătate

Președintele Klaus Iohannis afirma, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Romanilor de Pretutindeni, ca „este nevoie de toți românii, de ‘aici’ și de ‘acolo’, din țară și din străinătate, pentru a construi împreună Romania prospera și sigura pe care ne-o dorim”. La rândul sau, premierul Ludovic Orban a spus că această zi e sărbătorită „sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați”.

„Ultima duminica a lunii mai ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Romanilor de Pretutindeni, o zi dedicata celor aflați dincolo de hotare, dar rămași aproape de țara natala, în gând si in suflet. Fiecare roman, acolo unde se afla, este un ambasador al tradițiilor, culturii si obiceiurilor noastre, al creativității si al spiritului romanesc. Ultimele luni au pus o lume întreaga la grea încercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai multi dintre romani s-au comportat in mod exemplar. Responsabilitatea fiecăruia si solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toți sa trecem mai ușor prin aceasta pandemie”, spune șeful statului.

El le mulțumește romanilor din afara tarii pentru ca au înțeles apelurile autorităților romane in aceasta perioada a pandemiei. De asemenea, președintele Iohannis arata ca prin măsurile din programul de reconstrucție economica de după pandemie va putea fi valorificat potențialul reprezentat de romanii plecați in străinătate care se reîntorc in țară.

„Am traversat momente dificile si va mulțumesc pentru ca ați înțeles apelurile autorităților romane. Multi dintre dumneavoastră v-ați întors acasă cu un bagaj important de cunoștințe si experiențe dobândite in străinătate, pe care sunteți gata sa le puneți in slujba României. Prin măsurile si politicile publice cuprinse in programul de reconstrucție economica, acest capital prețios pe care il reprezentați fiecare dintre dumneavoastră va putea sa fie valorificat pentru dezvoltarea tarii noastre. Este nevoie de toti romanii, de ‘aici’ si de ‘acolo’, din țară si din străinătate, pentru a construi împreună Romania prospera si sigura pe care ne-o dorim. La multi ani, dragi romani de pretutindeni!”, se încheie mesajul transmis duminica de către președintele Klaus Iohannis.

Mesajul lui Ludovid Orban

Premierul Ludovic Orban a transmis ca sărbătorim in acest an Ziua Romanilor de Pretutindeni „sub semnul solidarității fata de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitara si al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi si a celor apropiați”.

Șeful Guvernului a adăugat ca, in pofida distantei fizice care ne desparte si a regulilor pe care trebuie sa le respectam pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou ca suntem uniti, amintind de vorba romanească care spune ca „sângele apa nu se face”.

„Fie ca ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale romanilor care au ales sa studieze, sa muncească si sa traiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede in favoarea sprijinirii romanilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului sa-i susținem in mod concret pe frații noștri de peste Prut in lupta cu pandemia COVID-19. Totodata, am alocat resurse, inca de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite sa contribuie la păstrarea identității, tradițiilor si culturii romanilor din comunitățile istorice, dar si din cele recent formate.

Indiferent pe ce meleaguri de afla, comunitățile de romani din afara granițelor întregesc cu mândrie neamul si națiunea romana.

Faptul ca peste un milion dintre romanii care studiau, munceau si trăiau in afara granițelor au ales sa revină acasă, atunci când criza sanitara ne-a încercat pe toți, este dovada clara a faptului ca Romania rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-si construi viitorul. Am apreciat ca este responsabilitatea autorităților statului sa le ofere oportunități pentru ca tot mai multi sa rămână acasă. La nivelul Guvernului avem in vedere noi măsuri care sa ii determine sa-si puna in valoare aici, in țară, expertiza si experiență acumulate in străinătate. Este in beneficiul tuturor sa construim împreună Romania europeana, țara in care sunt aparate si garantate libertățile si drepturile cetatenilor si care oferă fiecaruia șanse la o viata mai buna si la prosperitate.

Poporul român are nevoie de toți fii săi, indiferent în ce colt al lumii se afla.

La multi ani, dragi români, oriunde vă aflați!”, a mai transmis Ludovic Orban.

 
 
 

Un comentariu pentru “Ziua Românilor de Pretutindeni: Klaus Iohannis și Ludovic Orban le-au transmis mesaje celor plecați în străinătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *