default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

La dispoziția dvs., ediția tipărită a revistei culturale „Leviathan”, anul IV, nr. 2 (11), aprilie–iunie 2021

A apărut ediția tipărită a numărului 2 (11), aprilie–iunie 2021 al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, editată de Asociația Culturală Leviathan. 192 pagini, format A4. Și acest număr are un sumar foarte bogat, din care nu lipsesc studiile despre autori de referință din literatura universală, literatură comparată, cronici literare si eseuri, traduceri, literatură (poezie, proză), teatru, muzică (portret Milva, marea cântăreață italiană care ne-a părăsit în 23 aprilie 2021), interviuri, film, sociologie, economie. 

Director fondator: Rudy Roth. Redactor-șef: Costin Tuchilă. Redactor-șef adjunct: Pușa Roth.  

Concept grafic: Rudy Roth.

Din sumar: Anotimpurile creației, editorial de Pușa Roth; Schiller – ispita romantică (3) de Costin Tuchilă și Pușa RothVorbe cu tâlcAfrodita (1) de Dan Caragea; Else Lasker-Schüler (1), studiu de Bodil Zalesky în traducerea din limba suedeză a lui Daniel Onaca (Suedia), Revelația Athanorului spiritual – William Butler Yeats: „Rosa Alchemica și alte scrieri” de Mioara BahnaTrecerea și pe-trecerea ca vechime a norilor de Ana Dobre; poeme de Giuliano Ladolfi și Jean Dornac traduse de Sonia Elvireanu; texte de Jubran Khalil Jubran, prezentare și traducere din limba arabă de George GrigoreCartea de Márquez de Sherzod Artikov (scriitor din Uzbekistan), traducere din limba engleză de Florentina Loredana DalianNef’î, maestrul satiric al literaturii clasice turce de Urfet ŞachirPoem din poemele Europei: versuri de George Bacovia, Boris Pasternak, Rainer Maria RilkeEcho: poezii de Tudor Arghezi, Rudy Roth, Victoria Milescu, Cornelia Bartels; proză de Pușa Roth – traduse în limbi străineJurnale de călătorie de Camelia Cristescu (Spania), Dumitru Ichim (Canada), Rodica LăzărescuDin arcanele numerologiei de Niculae VăleanuTraditionesPrinții otomani. Copilăria și educația (1) de Urfet Șachir; versuri de Nicolae Grigore Mărășanu, George Grigore, George Corbu, Ana Ardeleanu, Daniel Onaca, Emilia Dabu, Paula Romanescu, Daniel SincuDialog la antipoziLes Murray, cel mai important poet australian din ultimii 50 de ani – un artist în conflict cu „sistemul”, prezentare și traducere din limba engleză de Daniel Ioniță (Australia); Document„Dacă n-aș picta, aș muri!”. Întâlniri de neuitat cu pictorul Alexandru Ciucurencu de Cornelia Bartels„Zestrea de suflet pe care o păstrez cu pioșenie” – interviu cu Gabriela Defour Voiculescu, fiica scriitorului martir Vasile Voiculescu, realizat de Sabina MăduțaInterviu„Fotografia reușește să scrie istoria atractiv și sigur” – interviu cu artistul fotograf Adrian Cojan realizat de Simona Văleanu. La noua rubrică a revistei, „Tempi passati”Cafeneaua literară, instituție boemă a Bucureștilor de Daniela Șontică; cronici literare de Ani Bradea, Ana Dobre, Costin Tuchilă, Valeria Manta Tăicuțu, Christophe Pavie, Rodica LăzărescuNote de lectură de Veronica Pavel Lerner (Canada); eseuri de Vasilica Grigoraș și Mihai LungeanuTeatru: Constantinii (fragmente) de Pașcu BalaciCronicar de teatru de Gheorghe MiletineanuMusicaMilva de Costin Tuchilă; proză scurtă de Răzvan Nicula, Rudy Roth, Claudiu Neacșu, Radu Comșa, Gina Zaharia, Mircea Bodnariu, Cătălina Hașotti, Camelia CristescuUmor de Lică Barbu, Ovidiu Gligu (Belgia)Lumea copilăriei, poezie și proză de Lidia Batali, Ana-Maria Ninulescu (Belgia)Film: La aniversară (Al Pacino) de Alexandru Cazacu; Silogismele culturii de Cornelia CostinLiteratură economică de Marius-Cosmin VasileDespre cărțile Editurii Leviathan scriu Ani Bradea și Ana Dobre.

Puteți comanda revista la una dintre adresele: leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

 

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.