◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor cere renunțarea la sistemul de „arestare în lipsă” a jurnaliștilor ruși independenți

Autoritățile ruse ar trebui să renunțe imediat la toate acuzațiile împotriva jurnaliștilor ruși exilați Ruslan Leviev și Michael Nacke, să-i elimine de pe lista de urmăriți și să permită relatarea independentă despre invadarea Ucrainei, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ).
Tribunalul Basmanny, din Moscova, a dispus arestarea în lipsă a lui Leviev, fondatorul proiectului rus de investigație independentă Conflict Intelligence Team (CIT), sub acuzația de încălcare a legii care interzice distribuirea de informații „false” despre armată. Câteva zile mai târziu, marți, 24 mai, aceeași instanță a emis un ordin similar de arestare „în lipsă” pentru bloggerul video Nacke, care prezentase jurnalismul lui Leviev pe canalul său de YouTube, cu aceeași acuzație, relatează cpj.org.
„Arestarea în lipsă” este un termen legal folosit atunci când inculpatul nu se află în instanță. Ambii jurnalişti părăsiseră anterior Rusia. Stanislav Seleznyov, partener senior al Setevye Svobody, o organizație rusă de asistență juridică pentru libertatea de exprimare, ai cărei avocați îi reprezintă pe jurnalişti, a declarat CPJ că Leviev și Nacke au fost acuzați oficial și că Ministerul de Interne rus i-a pus pe lista internațională de urmăriți a țării. „Noua lege a Rusiei care interzice rapoartele despre armata rusă dăunează grav presei independente ruse chiar și în afara țării. Autoritățile ruse trebuie să renunțe imediat la toate acuzațiile împotriva lui Ruslan Leviev și Michael Nacke și să lase jurnaliştii să raporteze liber despre război”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
Anchetatorul a susținut că Leviev și Nacke „au conspirat pentru a stabili o atitudine publică negativă față de armata rusă și pentru a-și convinge audiența de folosirea armatei ruse împotriva civililor și pentru distrugerea infrastructurii civile din Ucraina”, a raportat canalul Telegram al lui Setevye Svobody.
Dacă Leviev și Nacke vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 10 ani de închisoare fiecare, conform secțiunii relevante a legii.
Într-un incident separat, autoritatea de reglementare a mass-media de stat rusă, Roskomnadzor, a acuzat-o atât pe Yevgenia Albats, redactor-șef al publicației de știri independente The New Times, cât și pe compania la care este înregistrat site-ul, pentru diseminarea de „falsuri” despre Armata rusă. Albats riscă o amendă de până la 400.000 de ruble (6.820 de dolari), iar compania o amendă de până la 1.000.000 de ruble (17.050 de dolari), conform Codului administrativ. „Munca noastră face parte din jurnalismul onest în Rusia de astăzi. Cunosc riscurile implicate. Intenționez să continui să raportez adevărul cât de mult pot”, a declarat Albats pentru CPJ, prin e-mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *