◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Pandemia a schimbat planurile profesionale ale absolvenților de studii superioare

O nouă cercetare de piață dezvăluie schimbări surprinzătoare legate de planurile de viitor ale studenții și de așteptările lor legate de „lumea reală”. Practic, potrivit unui sondaj citat de studyfinds.org, absolvenții de studii superioare așteaptă cu nerăbdare să intre pe piața muncii, pentru că simt că pandemia le-a distrus experiența școlară. Concret, 83% dintre absolvenții de facultate au impresia că experiența de facultate a fost ruinată de criza sanitară și își îndreaptă atenția către lumea muncii, cu un singur gând: câți bani pot câștiga.
Sondajul comandat de Joblist arată că numărul căutărilor Google pentru „salariu mediu post facultate” au crescut cu 223% în ultima perioadă.
Când cercetătorii au comparat rezultatele celui mai recent sondaj cu unul al absolvenților de facultate de anul trecut, echipa a descoperit că absolvenții din 2022 sunt mult mai optimiști cu privire la șansele lor de muncă decât studenții în 2021. Mai mult de două treimi (69%) spun că se simt pregătiți pentru a intra pe actuala piață a muncii.
În plus, doar unul din patru (24%) spune că se luptă să găsească un loc de muncă. Mai mult de patru din cinci (84%) sunt încântați de calea lor în carieră, chiar dacă, potrivit aceleiași cercetări, reiese că această „carieră” a înregistrat numeroase cotituri de abordare. Pe lângă faptul că trebuie să-și petreacă o mare parte din cariera universitară învățând de la distanță, în afara campusului și departe de colegii și prietenii lor, absolvenții din 2022 și-au petrecut, de asemenea, mult timp schimbându-și atenția asupra carierei. Sondajul arată că 62% dintre noii absolvenți au schimbat complet domeniul în care plănuiau să lucreze în timpul facultății. Mulți și-au schimbat cariera din cauza modului în care percep actuala piață a muncii post-pandemie.
Când vine vorba de domeniile pe care absolvenții recenți de facultate cred că vor avea cele mai multe oportunități de angajare, educația (28%) este în fruntea listei. Artele și divertismentul (27%), finanțele și asigurările (22%), agricultura (19%) și jurnalismul (19%) completează primele cinci. Doar că, potrivit Forbes, primele cinci industrii cu cea mai rapidă creștere sunt asistența medicală, IT, managementul lanțului de aprovizionare, managementul financiar și statisticile…
Pe de altă parte, deși unele studii anterioare au descoperit că lucrătorii devin din ce în ce mai interesați de joburile care îi fac fericiți, absolvenții din 2022 ar prefera să găsească un pot care să plătească facturile și să le lase și lor ceva diferență. Practic, doi din trei absolvenți (66%) spun că principala lor prioritate atunci când caută un loc de muncă după absolvire este salariul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *