default-logo

Intervenţie endovasculară, în premieră naţională, aplicată unui tânăr cu cea mai gravă formă de tromboză

O echipă medicală condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Mihai Ionac, a efectuat cu succes o procedură endovasculară, în premieră naţională, la un tânăr de 19 ani, care a suferit cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior, în urma unui accident sportiv, şi care era în pericol de amputare.

Procedura endovasculară aplicată se numeşte trombaspiraţie venoasa iliofemurală, urmată, de stentare, prin care s-a deblocat o venă importantă din abdomenul tânărului student al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

„În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, cu creşterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absenţa pulsului şi tulburări de sensibilitate şi motilitate. Pacientul a fost internat de urgenţă în Clinica de Chirurgie Vasculară cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior”, se arată într-un comunicat al Spitalului Judeţean Timişoara, transmis duminică AGERPRES.

Având în vedere gravitatea extremă a bolii, prin faptul că blocarea circulaţiei venoase a produs şi oprirea circulaţie arteriale, cu risc semnificativ de amputaţie majoră, medicii au optat pentru aspiraţia pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng.

Procedura, finalizată cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de succes. Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, dar acest tip de intervenţie, realizat pentru prima dată în România, i-a oferit tânărului şansa unui tratament echivalent cu cele europene şi evitarea producerii unui handicap major.

Materialele necesare intervenţiei au fost achiziţionate în totalitate din fondurile spitalului.

AGERPRES

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.