◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

România și poporul român

Acest spațiu ”mândru și binecuvântat de Dumnezeu” a fost și este locuit de un popor cu virtuți ca: hărnicie, înțelepciune și credință. Locuitorii acestui spațiu mioritic au fost înzestrați de Bunul Dumnezeu cu iubirea de muncă, de limbă și neam, de locul natal și semeni și suprema iubire de Marele Creator. Pentru apărarea bunurilor cu care au fost dăruiți s-au folosit de arme precum cântecul, crucea și plugul care l-au schimbat adesea cu sabia. Și poporul român a fost și este alesul lui Dumnezeu, ceea ce a făcut să lase moștenire urmașilor imense bogății în economie, cultură, sănătate și învățământ. La îndemnul străinilor, cozile de topor din neamul românesc au distrus o mare parte din bogățiile lăsate de înaintași. De aceea unii își permit să spună astăzi: ”la noi ca la nimeni” în sens de batjocură la adresa românilor. Dar adevăr grăiește gura păcătosului spune un proverb românesc pentru că poporul român este unic în unele domenii pe plan european și mondial.


1. Este singurul popor care s-a născut creștin. Nu s-a creștinat prin legi draconice ca alte popoare.
2. Este o oază de latinitate în mijlocul slavilor. Singurii latini creștini-ortodocși.
3. Este singurul popor nedislocat de-a lungul mileniilor. Deși peste popor au trecut numeroși migratori, el a stat înfipt în burta Carpaților precum căpușa în burta oi.
4. Este printre singurele popoare care a purtat numeroase războaie pentru apărarea gliei strămoșești (așa a apărut Ion a Glanetașului) și a credinței împotriva hrăpăreților din toate direcțiile. Ei nu au cucerit nici o palmă de pământ de la alții.
5. De-a lungul secolelor românii, cu imense sacrificii, au luptat împotriva panslavismului la est și la sud și a pangermanismului la vest.
6. În Evul Mediu marii conducători ai românilor au primit apelativul de ”cel mare” – Ștefan Cel Mare, Vlad Cel Mare, Mircea Cel Mare, Mihai Cel Mare și alții, ei luptând pentru apărarea familiei, a pământului, a neamului și a credinței. Au fost stavilă în calea islamismului spre vest pe când conducătorii altor popoare – Petru Cel Mare, Soleiman Cel Mare și Frederic Cel Mare s-au numit așa pentru că au ucis numeroase popoare pentru a-și forma imperiile. Nu cred că poporul rus ar fi trăit mai rău dacă rămânea în spațiul restrâns de la început.
7. Pentru că românii au îndrăznit să-și apere libertatea, identitatea și credința au fost uciși prin chinuri groaznice ca familia sfântului Constantin Brâncoveanu de către musulmani, Mihai Viteazu, Horia și Cloșca de către germani. Iar așezări întregi de români și-au găsit moartea în gulagurile slavilor de răsărit din îndepărtata Siberie.


Cu toate acestea românii au obținut rezultate deosebite în știință, literatură, artă, medicină, construcții și cibernetică, care nu au fost recunoscute de marile popoare deși sunt folosite și astăzi în diferite domenii. Nădejdea românilor este că Bunul Dumnezeu nu-i va uita și de aceea ei spun tuturor, ca să priceapă că ”noi suntem români și suntem aici pe veci stăpâni”.

Prof. Panduru Pavel

uzprcarasseverin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *