◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

ȘCHEII O MISTERIOASĂ LEGĂTURĂ ÎNTRE TROIA, BRAȘOV, ROMAN, SUCEAVA

Acum 4000 de ani, Homer descria în Iliada, cetatea Troia, care avea la intrare o zonă unde se strângeau sfetnicii și care se numea Porțile Șchee. Acest vers ne duce cu gândul la Brașov, care în trecut dispunea de două cetăți, Cetatea Brașovului și Cetățuia.

Conform unor vechi documente, Cetățuia ar fi aparținut Valahiei, iar în vremuri de restriște, voievozii se retrăgeau în acest loc. Cetățuia de sub Tâmpa avea o vechime mult mai mare decât Cetatea Brașovului.

Fortificațiile cetății asigurau siguranță locuitorilor care erau geto-daci. Pentru că Cetățuia a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de locuitori, o parte dintre aceștia s-a mutat în zona numită Scheieni sau Șcheii.
Șcheii Brașovului este o zonă care s-a delimitat în perioada feudală de restul orașului. Administrația orașului a impus ca locuitorii acestei zone să nu dețină proprietăți în interiorul orașului.

Harta Moldavie, întocmită în anul 1717 de către principele Demetrio Cantemirio ca o anexă la Descriptio Moldavie are înscrisă și localitatea Șchea, în districtul Romanului. Localitatea era înconjurată de ziduri și dispunea de un pod construit peste Siret. Șchea era situată pe drumul care făcea legătura între Cetatea de Scaun și Schela Galațiului.

În lucrarea sa Letopisețul Moldovei, Ion Neculce relatează despre o luptă care s-a dat la Șchea, între Ștefan cel Mare și Petru Hronoda. În timpul luptei, Ștefan cel Mare a căzut de pe cal și a fost ajutat de un boier pe nume Purice.

Mai menționăm că orașul Roman, precum Brașovul, dispunea de două cetăți, Cetatea Mușatină și Cetatea Nouă. Localitatea Șcheia era situată lângă un punct fortificat de davă geto-dacică.

O hartă realizată în anul 1541, prezintă orașul Roman sub denumirea de Targorod, adică Târgul din Țara de Jos. Lângă el, se regăsește o localitatea menționată Skea.

Examinând harta realizată de Dimitrie Cantemir, regăsim lângă Suczava, Suceava, Cetatea Șcheii. Cetatea a fost ridicată de primul Mușatin, Petru I (1374-1392) Și la Suceava existau două cetăți, la fel ca la Roman și Brașov.
Istoricii nu au elucidat similitudinile dintre Porțile Șchee din Iliada și localitățile de la noi cu denumirea Șcheia.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *