◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Eveniment la Facultate de Medicină București

Marele savant  Nicolae Paulescu a fost omagiat astăzi, în curtea Facultății de Medicină din București, acolo unde se află și bustul celui care merită recunoștință  eternă. O delegație consistentă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a mers să îl comemoreze și să celebreze un secol de la descoperirea insulinei, de către Nicolae Paulescu. Pe 8 noiembrie 1869, într-o casă de pe Calea Moşilor, s-a născut Nicolae Paulescu, cel care avea să ofere medicamentul care salvează, zilnic, viaţa a sute de mii de oameni, insulina.
Încă din anul 1899, pe vremea când se afla în Franța, savantul român a început cercetările încercând să izoleze produsul activ al secreţiei interne a pancreasului, iar în 1916 își publică cercetarea, dar încă nefinalizată. Implicarea savantului în Primul Război Mondial îl face să întrerupă activitatea, pe care o reia imediat după încheierea războiului.
Despre meritele și importanța lui Nicolae Paulescu, a vorbit prof.dr. acad. Constantin Ionescu Tîrgoviște, directorul Asociației Medicale Române: ”Ne aflăm în fața statuii marelui om de știință Nicolae Paulescu, cel care în anul 1921 a descoperit insulina, cea care este considerată cea mai mare descoperire din ultima mie de ani. Milioane de pacienți diabetici trăiesc datorită acestei mari descoperi. Ziua de 31 august este ziua în care a apărut lucrarea lui Paulescu în Jurnalul internațional de fiziologie și biochimie  de la Paris, și acesta este momentul în care a fost lansată pe plan internațional, această mare descoperire, care mai este mai apropiată de cea a canadienilor. Canadienii au avut și ei un merit, acela că în anul următor au pus în practică această mare descoperire. Cu 30 de ani în urmă puneam bazele acestei statui, organizată și făcută de Institutul Național de Diabet care poartă numele marelui savant și la a cărei inaugurarea a participat președintele Federației Internaționale de Diabet – sir George Alberti, președintele României de atunci și mai multe personalități din lumea științifică”. Acad.prof.Adrian Restian, a spus: ”Domnul profesor Tîrgoviște și-a consacrat întreaga viață pentru mediatizarea și pentru cunoașterea faptului că insulina a fost descoperită de un savant român. Dar eu aș vrea să vă spun, acum, că Paulescu a fost un vizionar. El a descoperit mai mult decât insulina. Paulescu a scris pe vremea lui, în urmă cu o sută de ani, niște cărți în care sublinia rolul sufletului în funcționarea organismului uman”.

Prezența președintelui UZPR – Doru Dinu Glavan, dar și a celorlalți membri –  Mihaela Rusu, Rodica Subțirelu și Mariana Păduraru,  a înlesnit stabilirea unui parteneriat de viitor cu Asociația Medicală Română.
Au fost deja creionate principalele evenimente care pot fi organizate în comun pentru informarea cât mai corectă și consistentă a publicului.

 

                                                                   Mariana Paduraru / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *