◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziua Limbii Române la Târgu-Mureș

ZIUA LIMBII ROMÂNE
 
Instituită prin Legea nr. 53 /2013, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită prima oară la Târgu-Mureș în fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu” și a bustului lui Grigore Vieru, de un grup de scriitori și de oameni de cultură.
Reușisem să-l conving pe primarul de atunci, dr. Dorin Florea, să schimbe numele instituției din „Casă de Cultură” în „Centrul Cultural Mihai Eminescu” și mai reușisem, tot cu concursul său, să amplasăm, după câțiva ani de amânări ipocrite, bustul lui Grigore Vieru, pe care-l primisem ca donație, de la Alba Iulia, în regim de compromis, cu o placă pe care era înscris: „Amplasament provizoriu până când Consiliul local va vota un loc de amplasare definitivă”.

Am dezvelit atunci bustul lui Grigore Vieru, cel care pecetluise ca nimeni altul mirajul acestor locuri („Aici se păstrează în toate, urmele lui Dumnezeu”) și am trăit clipa prin „Ceasul de flori”, o antologie de poezie mureșeană, realizată miraculos, în câteva zile.

De-atunci, an de an, am încercat să contribuim și noi la „Creșterea limbei românești/Ș-a patriei cinstire” și în această zi de sărbătoare a patriei noastre de cuvinte, iar în 2018, am dat altitudine celebrării limbii române, marcând evenimentul la Roma, la Columna lui Traian, prin poezie și cântec – mureșeni în costume populare, desprinși parcă de pe Columnă.

 

În 2019, aceiași entuziaști mureșeni am sărbătorit Ziua Limbii Române acasă la Grigore Vieru, în Pererâta basarabeană.

Anul acesta, ar fi urmat să fim de Ziua Limbii Române alături de românii din Bulgaria. N-a fost să fie. O vom sărbători atât și așa cât și cum ne vor îngădui vremurile,la Târgu-Mureș, la prima Școală Românească de aici, datând din 1765, scriitori, jurnaliști, într-o acțiune care se va derula sub egida UZPR.
Dar dincolo de loc și de companioni, vom putea sărbători fiecare Ziua Limbii Române în inima noastră, cum vom ști mai bine.
O vom sărbători la 31 august și festiv, deși trăiesc cu un sentiment pe care îl susțin cu îndărătnicie: Ziua Limbii Române trebuie sărbătorită în fiecare zi, prin felul în care o vorbim, prin felul în care o nemurim noi, cei care credem că ne putem mântui prin limba în care ne-am născut și în care visăm.

NICOLAE BĂCIUȚ

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *