default-logo

Studiu. Informațiile medicale false fac ravagii printre adolescenți

Mulți adolescenți se luptă să facă diferența dintre mesajele de sănătate reale și cele false online, arată un nou studio derulat de cercetătorii de la de la Universitatea Comenius, din Bratislava, care au descoperit că mai mult de patru din 10 tineri (41%) nu pot face diferența dintre conținutul medical online legitim și cel fals.
Studiul vine într-un moment în care dezinformarea privind sănătatea continuă să submineze mesajele de siguranță publică. „A existat o explozie de dezinformare în domeniul sănătății în timpul pandemiei de COVID-19”, explică dr. Radomír Masaryk, într-un comunicat de presă.
Mesajele de sănătate online nedemne de încredere sunt în mare parte incomplete și inexacte. Ele pot determina oamenii să facă alegeri proaste în materie de sănătate, să își asume mai multe riscuri și să își piardă încrederea în autoritățile din domeniul sănătății, cum ar fi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Studiul s-a concentrat pe adolescenți, dat fiind faptul că 71% din această grupă de vârstă utilizează internetul, ceea ce facilitează filtrarea informațiilor false în grupuri de copii și adulți tineri. „Deoarece adolescenții sunt utilizatori frecvenţi ai internetului, de obicei ne așteptăm să știe deja cum să abordeze și să evalueze informațiile online, dar opusul pare să fie adevărat”, adaugă Masaryk.
Cercetarea a evidențiat faptul că adolescenții au încredere într-un site web în funcție de limbajul folosit și de aspectul acestuia. Dacă provine de la o organizație cu autoritate, un brand de încredere sau un site web cu limbaj asemănător afacerilor, este mai probabil să aibă încredere în el. Studiul a evaluat și modul în care manipularea formatului și conținutului mesajelor de sănătate online afectează fiabilitatea acestuia. Rezultatele dezvăluie că manipulările folosesc adesea superlative, clickbait, greșeli gramaticale și fonturi îndrăznețe.
Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Psychology, a arătat că doar 48% dintre tineri au avut mai multă încredere în mesajele adevărate needitate decât în cele false. 41% nu au putut face diferența dintre mesajele de sănătate online adevărate și false și 11 procente au considerat că mesajele adevărate needitate sunt mai puțin demne de încredere decât conținutul fals. Studiul a dezvăluit, de asemenea, că adolescenții nu puteau face diferența dintre mesajele adevărate și cele false atunci când conținutul părea plauzibil.
Autorii studiului notează că trebuie să existe o educație mai bună, pentru a ajuta adolescenții să navigheze în lumea online a știrilor false. „Gândirea analitică și raționamentul științific sunt abilități care ajută la distingerea mesajelor de sănătate false de cele adevărate”, conchide Masaryk. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*