default-logo

Direcţia Princiară a Căilor Ferate din România, prima formă de administraţie feroviară de stat sub emblema „CFR”

Pe 23 aprilie se împlinesc 140 de ani (1880) de la înfiinţarea Direcţiei Princiare a Căilor Ferate din România, prima formă de administraţie feroviară de stat sub emblema „CFR”. Primul conducător al Direcţiei Princiare CFR, înfiinţată prin Decretul 1248/1880 a fost colonelul Ştefan Fălcoianu care a activat în această funcție până la data de 15 aprilie 1883, notează Asociația Inginerilor Feroviari din România.

Principele României, Carol I şi I. C. Brătianu, ca ministru secretar de stat la lucrări publice, au semnat decretul nr. 1848 publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România.

Ștefan Fălcoianu (n. 6/18 iunie 1835, București–d. 22 ianuarie/4 februarie 1905, București) a fost general, matematician, istoric și politician român. Era membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

Cu puțin timp înainte, în luna ianuarie a aceluiași an, Parlamentul României votase pentru transferul liniei Vârciorova–Roman din administrarea privată a consorțiului Strousberg la administrarea națională, Guvernul formând instituția Căilor Ferate Române.

Surse: Club Feroviar, Centrul de Documentare „Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune.

leviathan.ro

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.